SAD proizvele prvu unapređenu, nuklearnu gravitacionu bombu!

SAD su završile „prvu proizvodnu jedinicu“ svoje modernizovane nuklearne gravitacione bombe B61-12, koja će zameniti postojeće stare modele legendarne B61, koja je ostala u upotrebi više od 50 godina.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Završetak unapređene nuklearne bombe promenljivog dometa objavila je u četvrtak Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost (NNSA).

„Prva proizvodna jedinica“ (FPU) sastavljena je 23. novembra, otvarajući put masovnoj proizvodnji modernizovane bombe, za koju se očekuje da počne u maju 2022.

„Sa ovim programom isporučujemo sistem Ministarstvu odbrane, koji poboljšava preciznost i smanjuje prinos bez promene vojnih karakteristika, a istovremeno poboljšava bezbednost, sigurnost i pouzdanost“, izjavila je podsekretarka Odeljenja za energetiku i administrator NNSA Džil Hrubi.

Modernizacija efektivno pretvara bombu sa slobodnim padom u podesivu municiju, pošto novi B61-12 dolaze sa vođenim repom, koji je isporučio Boeing.

Komplet daje bombi određenu sposobnost da manevrira u vazduhu umesto da jednostavno padne na zemlju.

Dolazak prvog B61-12 kasni više od godinu dana, pošto je program modernizacije, čija je cena procenjena na oko 12 milijardi dolara, naišao na probleme sa komponentama kondenzatora, krajem 2019.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tada je NNSA otkrila, da su kondenzatori, koji se koriste u i B61-12 i mornarička bojeva glava V88 Alteration 370 za rakete, koje se lansiraju sa podmornica, nisu mogle da ispune vojne specifikacije.

Nova verzija legendarne bombe trebalo bi da zameni modele B61-3, 4 i 7, koji se trenutno nalaze u nuklearnim zalihama SAD.

Jedina varijanta koja ostaje u upotrebi uz B61-12 je B61-11, relativno moderna modifikacija bombe za uništavanje bunkera.

Očekuje se da će SAD proizvesti oko 480 bombi B61-12, prema procenama Federacije američkih naučnika (FAS), neprofitne organizacije sa sedištem u Vašingtonu.

Veruje se da bomba ima promenljivu snagu u rasponu od 0,3 do 50 kilotona, što je čini fleksibilnim oružjem, koje se može koristiti i u taktičke i u strateške svrhe.

Poređenja radi, prva nuklearna bomba, koju su SAD ikad koristile, a koja je bačena na japanski grad Hirošimu, imala je prinos od oko 15 kilotona.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto američki novac neće zaustaviti rusku vojsku

O odobravanju vojne pomoći Ukrajini, od strane Kongresa – kolumnista paragrafa Jurij Šumilo. Pa, ja …