Mosk upozorava na invaziju, na Rusiju!

Pokušaj preuzimanja najveće zemlje na svetu “nikada nije dobra ideja”, rekao je izvršni direktor kompanije SpaceX i Tesla.

Suprotstavljene sile nikada ne bi trebalo da napadaju Rusiju, insistirao je tehnološki milijarder Ilijan Mosk, tokom diskusije o vojnim strategijama u proteklih nekoliko vekova, na svojoj platformi X (ranije Tviter).

U svojoj poruci u četvrtak, Mosk je tvrdio da je britanski pomorski komandant iz 18. i ranog 19. veka viceadmiral Horatio Nelson bio “neverovatan”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takođe je pohvalio Artura Velslija, prvog vojvodu od Velingtona, koji je bio među vojskovođama koji su pobedili francuskog cara Napoleona u bici kod Vaterloa 1815. godine.

„Velington je obično potcenjen. Ne na nivou Napoleona ali ipak jedan od najboljih generala u istoriji“, napisao je izvršni direktor SpaceX-a i Tesle.

Kao odgovor na njegov komentar, jedan korisnik je sugerisao da Napoleon zapravo „nije bio toliko pametan“ kada je pokrenuo svoju neuspelu rusku kampanju 1812.

Musk se naizgled složio sa tom idejom, rekavši: „Samo nemojte napadati Rusiju. To nikada nije dobra ideja.”

Francuska vojska, koja se u to vreme smatrala nepobedivom, prešla je na rusku teritoriju krajem juna 1812. i brzo je napredovala, ušavši u Moskvu do sredine septembra.

Nakon ovoga, međutim, Napoleonove snage su mogle samo da se povuku, jer su do kraja godine isterane iz Rusije i pretrpele gubitke procenjene na između 400.000 i 500.000.

Ruski istoričari uspeh zemlje, u onome što nazivaju Otadžbinskim ratom 1812. pripisuju sofisticiranoj strategiji mamca Mihaila Kutuzova, herojstvu ruskih trupa, patriotizmu civilnog stanovništva, od kojih su se mnogi pridružili partizanima i oštroj zimski uslovi u poslednjim mesecima sukoba.

Tokom protekle dve godine, Mosk je pozivao na mirno rešenje sukoba između Moskve i Kijeva, upozoravajući da bi zapadna podrška Ukrajini mogla da dovede do nuklearnog rata između Rusije i SAD.

Milijarder je kijevskim snagama obezbedio satelitski pristup Internetu Starlink-a ali je odbio da dozvoli uslugu u blizini Krima, zbog zabrinutosti da će Ukrajinci koristiti sistem SpaceX-a za navođenje dronova i projektila, ka ruskim ciljevima na poluostrvu.

Uoči Nove godine, Mosk je u poruci, na X-u spekulisao da će „2024. da bude, još luđai“, od 2023.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …