Šta će ovo da bude? Obustavljena trgovina nafte između Kine i Irana!

Kineska trgovina naftom sa Iranom je zastala.

Razlog tome je, jer Teheran zadržava isporuke i zahteva veće cene, od svog glavnog klijenta, pooštravajući jeftinu ponudu za najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte, saopštile su rafinerije i trgovinski izvori.

Smanjenje iranske nafte, koja čini oko 10 odsto kineskog uvoza sirove nafte i koja je dostigla rekord u oktobru, mogla bi da podrži globalne cene i smanji profit kineskih rafinerija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Naftna industrija je ovu iznenadnu odluku Irana već nazvala “default-om” i sugerisala da bi to mogla biti posledica odustajanja SAD, od sankcija venecuelanskoj nafti u oktobru.

Tada je Venecuela preusmerila svoje zalihe u SAD i Indiju, što je takođe smanjilo snabdevanje Kini jeftinim resursima, prenosi Rojters.

Početkom prošlog meseca iranski prodavci rekli su kineskim kupcima da smanjuju popuste za decembarske i januarske isporuke iranske lake nafte na između 5 i 6 dolara po barelu ispod datiranog tipa Brent, reklo je Rojtersu pet trgovaca koji se bave naftom ili su upoznati sa transakcijama.

Ti poslovi su sklopljeni u novembru, uz popuste od oko 10 dolara po barelu, rekli su trgovci.

“Ovo se smatra velikim neizvršenim obavezama, a naredba za povećanje cena je očigledno došla iz sedišta u Teheranu, pošto oni zadržavaju isporuke i posrednicima”, rekao je izvršni direktor trgovine sa sedištem u Kini.

Kina je uštedela milijarde dolara kupujući naftu po sniženim cenama od sankcionisanih proizvođača Irana, Venecuele i odnedavno, Rusije – zemalja koje snabdevaju skoro 30 odsto kineskog uvoza sirove nafte.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …