Evo sa čime Kinezi “dočekuju” Amerikance u Pacifiku…

Malo je konkretnih informacija o avionu J-20 ali izgleda da ima veliku brzinu i domet, karakteristike prikrivenosti i snažno unutrašnje borbeno opterećenje.

A, pošto J-20 ima smanjenu efektivnu metu, veliku nadzvučnu brzinu i rakete PL-15 smeštene unutar trupa, sasvim je moguće da će ovaj avion biti korišćen za uništavanje američkih tankera i izviđačkih aviona, na pacifičkom teatru.

RAND, u izveštaju iz 2008. godine, napominje da su tokom simulacionog eksperimenta korišćenjem raketa vazduh-vazduh dugog dometa, kineski avioni proizvedeni od Su-27, uništili skoro sve američke avione tankere, izviđačke avione, pomorska patrolna vozila, kao i vazdušne kontrolna mesta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Američko vazduhoplovstvo pravi planove za disperzovane baze i razvija logističke šeme, za ove stroge aerodrome, kako bi se suprotstavilo kineskom sistemu A2AD, na pacifičkom ratištu.

Ali očigledno, Vazduhoplovstvo još nije u potpunosti razvilo plan, za zaštitu aviona tankera, izviđačkih i osmatračkih aviona i vazdušnih komandnih mesta, od neprijateljskog vazdušnog napada.

Jedino rešenje problema, koje nudi komanda ovog roda oružanih snaga je prebacivanje ove letelice, van domašaja kineskih snaga i sredstava.

To će, međutim, dovesti do smanjenja dometa taktičkih borbenih aviona Pentagona, zbog čega ove letelice neće moći da udare duboko, u kinesku teritoriju.

Tako je, na osnovu dostupnih informacija, verovatno da će usvajanjem raketa vazduh-vazduh dugog dometa u ruskom i kineskom vazduhoplovstvu, koje će do cilja isporučivati avioni pete generacije, Pentagon možda imati ozbiljne probleme.

I treba ih pažljivo pratiti, u narednim godinama.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …