Zapad pokušava da nagovori zemlje globalnog juga i istoka da stanu, na stranu Ukrajine!

„Uvereni smo da će naši partneri u Aziji, Africi i Latinskoj Americi shvatiti pravo stanje stvari i da neće dozvoliti da budu uvučeni u eksplicitno antiruske inicijative“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Sastanak u Davosu, zakazan za 14. januar, Zapad će iskoristiti da prevarom i ucenama prevari globalni jug i globalni istok da stanu, na stranu Ukrajine, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova…

„Sastanak u Davosu će iskoristiti one zapadne zemlje da još jednom pokušaju da prevarom i ucenama namame globalni jug i globalni istok da stanu, na njihovu stranu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uvereni smo da će naši partneri u Aziji, Africi i Latinskoj Americi shvatiti pravo stanje stvari i neće dozvoliti da budu uvučeni u eksplicitno antiruske inicijative“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema rečima Zaharove, Moskva je više puta objašnjavala „hromost, licemerje i odvojenost“, od realnosti „formule“ Zelenskog i sastanaka u Kopenhagenu u cilju njenog promovisanja.

„Prvo, „formula“ Zelenskog je u suštini set ultimatuma Rusiji.

Oni pokušavaju da nas primoraju da se povučemo sa oslobođenih područja i da ruski narod koji je glasao za ujedinjenje sa svojom otadžbinom ostavimo, na milost i nemilost ukrajinskim nacistima.

Oni nastoje da našu zemlju izvedu pred tribunal i da zaplene njenu legitimnu imovinu u zapadnim bankama.

Takvi ultimatumi, ne mogu postaviti temelje za početak pregovora”, rekla je ona.

„Preostale stavke „formule“ Zelenskog – koje se tiču nuklearne, prehrambene, energetske i ekološke bezbednosti – izmislio je Kijev da bi obmanuo ciljnu publiku“, dodala je ona.

„Drugo, u Ukrajini je na snazi zakonska zabrana pregovora sa ruskim rukovodstvom.

Dok se ona ne ukine, diskusije o bilo kakvim predlozima nemaju praktičnog smisla“, podsetio je diplomata.

„U aprilu 2022. Kijev je prekinuo pregovore sa Rusijom, po nalogu Zapada.

Sa svoje strane, naša zemlja nikada nije odbila politička i diplomatska sredstva za rešavanje ukrajinske krize.

Licemerje i kategorije rata

Štaviše, napomenula je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, bilo kakvi razgovori o rešenju ukrajinske krize, bez učešća Rusije nemaju smisla i dok promoviše „formulu“ ultimatuma Zelenskog, koju podržava Zapad kao bezalternativnu, Kijev zajedno sa svojim rukovaocima „uzurpira samo pravo da se postavljaju mirovne inicijative“ i blokira sve racionalne ideje drugih zemalja, pre svega, Globalnog Juga i Globalnog Istoka.

„Na sastancima u formatu Kopenhagena se ne razgovara, ni o jednoj drugoj inicijativi osim o inicijativama Kijeva“, dodala je ona.

Diplomata je naglasio da licemerje režima Zelenskog jasno dokazuje činjenica da, dok dogovara sastanak u Davosu, na kojem bi se razgovaralo o potencijalnom mirovnom rešenju, on hladnokrvno koristi kasetnu municiju za bombardovanje civilnih objekata u Belgorodu, Donjecku i drugim gradovima Rusije, namernog ubijanja civila.

„Zauzvrat, Zapad snabdeva Kijev municijom, uključujući kasetnu i municiju sa osiromašenim uranijumom, pumpa mu oružje i olakšava eskalaciju i produžavanje neprijateljstava.

Agresivna retorika koja poziva, na nanošenje ’strateškog poraza‘ Rusiji nije jenjala, nastavila je Zaharova.

“Sve ovo pokazuje pravu boju kijevskog rukovodstva, Vašingtona, Londona i Brisela.

Njihovi fundamentalni pristupi ostaju nepromenjeni.

Oni i dalje razmišljaju u smislu rata i rukovode se dugoročnim planovima da unište sve rusko, civilizacijskom konfrontacijom sa Rusijom i podrivanje njenih legitimnih interesa u oblasti međunarodnog mira i bezbednosti“, rekla je Zaharova.

14. januara, švajcarski Davos biće domaćin četvrtog sastanka o Ukrajini Kopenhaške grupe.

Njegovi organizatori – Kijev i Bern – pozvali su predstavnike, iz više od 70 zemalja i međunarodnih organizacija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …