Rast globalnog BDP-a, najniži u poslednjih nekoliko decenija!

Globalna ekonomija je na pravom putu za najgori petogodišnji period rasta u najmanje tri decenije, upozorila je Svetska banka u svom najnovijem izveštaju Global Economic Outlook objavljenom u utorak.

Očekuje se da će ove godine globalni rast opasti treću godinu zaredom, čineći ekonomski učinak između 2020. i 2024. godine lošijim nego u godinama koje okružuju globalnu finansijsku krizu 2008-2009, azijsku finansijsku krizu kasnih 1990-ih. i opada početkom 2000-ih, rekao je novinarima zamenik glavnog ekonomiste Svetske banke Ajhan Kose…

Prema navodima organizacije, rast svetske ekonomije trebalo bi da padne na 2,4 odsto 2024. godine, sa 2,6 odsto zabeleženih prošle godine, zbog pojačanih geopolitičkih tenzija i očekivanog usporavanja u razvijenim ekonomijama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Eskalacija sukoba između Ukrajine i Izraela i Hamasa „mogla bi da ima značajne implikacije, na cene energije koje bi mogle da utiču na inflaciju, kao i na ekonomski rast“, ​​rekao je Kose za CNBC.

U izveštaju se upozorava da će većina svetskih ekonomija rasti sporijim tempom 2024. i 2025. nego u prethodnoj deceniji, dodajući da će, bez „velike korekcije kursa” 2020. proći kao „decenija propuštenih prilika”.

Prema navodima organizacije, očekuje se da će ekonomije u razvoju biti najteže pogođene na srednjoročnoj osnovi, pošto spora globalna trgovina i teški finansijski uslovi utiču na rast.

„Kratkoročni rast će ostati slab, ostavljajući mnoge zemlje u razvoju — posebno najsiromašnije — u zamku: sa okrnjenim nivoima duga i lošim pristupom hrani za skoro jednu od tri osobe“, rekao je u saopštenju glavni ekonomista Grupacije Svetske banke Indermit Gill.

Očekuje se da će američka ekonomija, koja je prošle godine zabeležila rast od 2,5 odsto, u 2024. godini rasti za samo 1,6 odsto, pošto restriktivna monetarna politika smanjuje poslovnu aktivnost, zbog smanjene štednje, saopštila je razvojna banka.

U međuvremenu, izgledi evrozone za ovu godinu su znatno lošiji, pri čemu se očekuje da će rast biti samo 0,7 odsto, nakon što su posledice energetske krize dovele, do rasta od 0,4 odsto u 2023.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …