Kina postala agresivnija!

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je da je Kina postala “agresivnija i asertivnija” u godinama otkako je on na čelu britanske vlade, dodajući da je pokušao da izgradi toplije odnose sa Pekingom.

Govoreći pred britanskim komitetom za spoljne poslove u utorak, Kameron, koji je bio premijer od 2010. do 2016. godine, rekao je da, iako je bilo dosta ohrabrenja za UK da razvija poslovne odnose sa Kinom tokom prethodne decenije, „mnogo se toga promenilo“, od tada…

Britanski najviši diplomata, koji je i sam podržavao rat koji je razarao zemlju u Libiji i bio britanski izbor za najviši položaj NATO-a, ukazao je na navodnu represiju Kine, nad Ujgurskim muslimanima u provinciji Sinđang, što Peking negira, kao i na njenu politiku u Hong Kongu i njegovom ” diplomatija vukova ratnika“ kao primeri agresivnog i asertivnog stava zemlje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, Kameron je insistirao da je i dalje ključno raditi sa Pekingom, na različitim političkim pitanjima, jer Kina predstavlja “petinu čovečanstva”.

„Nećemo rešavati klimatske promene, bez razgovora sa Kinezima. Nećemo razraditi pravila puta o veštačkoj inteligenciji, a da se bar ne pozabavimo Kinezima“, rekao je Kameron, ističući da veruje da je to spoljna politika koju Britanija treba da vodi.

U međuvremenu, Kina je u ponedeljak izvestila da je uhapsila šefa prekomorske konsultantske firme, zbog navodnog prikupljanja osetljivih podataka o toj azijskoj državi u ime britanske tajne obaveštajne službe MI6.

Pekinško ministarstvo za nacionalnu bezbednost optužilo je britansku špijunsku agenciju da je angažovala čoveka identifikovanog kao Huang Moumou, za kojeg tvrdi da ga je MI6 regrutovao 2015. godine.

Navodno mu je naređeno da otputuje u Kinu da prikupi državne tajne i identifikuje osoblje, kako bi „podsticao pobunu.

Ministarstvo je dodalo da je London obezbedio Huangu obaveštajnu obuku u Velikoj Britaniji i drugde, kao i specijalnu špijunsku opremu.

Velika Britanija je do sada odbila da komentariše incident.

U oktobru je, međutim, britanska služba bezbednosti MI5 upozorila, na „epske razmere” kineske špijunaže, tvrdeći da su se operativci obratili više od 20.000 ljudi u Velikoj Britaniji tražeći razne tajne.

Kina je dosledno poricala da je umešana u špijuniranje protiv SAD i Velike Britanije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …