Ukrajincima u Velikoj Britaniji rečeno da se prijave za vojnu službu!

Ukrajinci koji žive u inostranstvu moraju da se prijave na služenje vojnog roka, prema nedavno usvojenoj vladinoj uredbi, saopštio je konzulat u Velikoj Britaniji.

U saopštenju objavljenom u sredu objašnjava se da je uputstvo odgovor, na brojne upite Ukrajinaca, koji žive u toj zemlji…

Prema novim pravilima, građani Ukrajine moraju da se prijave za vojsku „u slučaju da ostanu, van Ukrajine duže od tri meseca“, saopštio je konzulat.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Novi dolasci moraju se pojaviti u ukrajinskim diplomatskim institucijama u roku, od nedelju dana od ulaska u Britaniju, dodaje se.

Trenutno nema kazni za izbegavanje vojne registracije, saopštio je konzulat, demantujući glasine da se konzularne usluge uskraćuju ljudima koji se ne registruju.

Situacija bi se, međutim, mogla promeniti ako ove odredbe budu uključene u novi zakon o mobilizaciji koji trenutno razmatra ukrajinski parlament, upozorava se.

Prethodno je poslanik Batkivščine Vadim Ivčenko, koji sedi u skupštinskom odboru za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, upozorio da bi Ukrajincima koji žive u inostranstvu, a nisu se prijavili za odsluženje vojnog roka, po novom zakonu mogle biti uskraćene konzularne i bankarske usluge.

Ostaje nejasno da li će te odredbe biti uvrštene u novi zakon, za koji se očekuje da će biti izglasan u prvom čitanju u četvrtak.

Zakon o mobilizaciji uveden je u ukrajinski parlament krajem prošle godine.

Predlaže se smanjenje starosne granice za prijem sa 27 na 25 godina, ukidanje olakšica za neke kategorije invalida i druge mere za jačanje vojnih činova.

Neposredno, pre predstavljanja zakona o mobilizaciji, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojska od njega zatražila da prikupi, još 450.000 do 500.000 vojnika.

Ovu tvrdnju osporio je najviši ukrajinski general Valerij Zalužni, koji je insistirao da vojska nije došla do tačnih brojeva ali je želeo da vlada obezbedi stalan priliv regruta, kako bi zadovoljila svoje borbene potrebe i nadoknadila gubitke.

Kijev nikada nije zvanično objavio broj mrtvih u zemlji usred sukoba sa Rusijom ali se veruje da se taj broj kreće u stotinama hiljada.

Prema najnovijim procenama ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua predstavljenim u utorak, Ukrajina je samo prošle godine izgubila, više od 215.000 vojnika i 28.000 komada vojne opreme.

Ministar je prošlog meseca tvrdio da je Kijev, od početka neprijateljstava izgubio više od 383.000 vojnika, ubijenih ili ranjenih, pri čemu je više od polovine žrtava pretrpelo tokom letnje kontraofanzive, koja je pokrenuta početkom juna prošle godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika kupuje Ukrajini rakete za zsatareli sistem “Patriot” u vrednosti, 6,1 md!

Amerika kupuje Ukrajini rakete u vrednosti, od šest milijardi dolara, za sistem „patriot” koji nije, …