Nemačka nije sigurna, gde je završilo njeno ukrajinsko oružje!

Nemačka vlada je samo dva puta proverila, gde je završilo oružje koje je poslala u inostranstvo 2023. godine, izvestio je u petak Der Spiegel, pozivajući se na zvaničnike.

U međuvremenu, masovna vojna pomoć Berlina Kijevu takođe je prošla, bez kontrole, a nemački kreatori politike su se oslanjali, na uveravanja ukrajinskih zvaničnika…

Ministarstvo ekonomije dalo je ovu informaciju kao odgovor, na zahtev poslanice Bundestaga Sevim Dagdelen, koja je sada članica nedavno formirane stranke BSV koju je osnovala poslanica Sahra Vagenkneht.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovaj drugi, često opisivan kao ‘Ikona nemačke levice’, bio je glasan kritičar isporuke oružja Kijevu.

Pozivajući se na odgovor, Der Spiegel je napomenuo da je Berlin proverio, gde se nalazi malokalibarsko oružje poslato na Tajvan u januaru 2023. i da je u junu sproveo sličnu inspekciju u Zelenortskim Ostrvima.

Nemački zvaničnici su insistirali da su obe inspekcije na licu mesta, koje su imale za cilj da se uveri da oružje ne napusti svoje konačno odredište, prošle bez problema.

Međutim, kada je reč o ogromnoj posvećenosti finansiranju ukrajinske vojske, nije bilo „nikakve kontrole“, preneo je Der Spiegel, pozivajući se na ministarstvo.

Nemački zvaničnici su navodno rekli da ih je Kijev uverio da će svo nemačko oružje ostati u zemlji, dodajući da „bilo koje mere verifikacije, ni pod kojim okolnostima ne smeju da potkopaju efikasnu odbranu Ukrajine, od tekuće ruske agresije“.

Ukrajina je dobila 17 milijardi evra (18,7 milijardi dolara) vojne pomoći od Nemačke, između januara 2022. i oktobra 2023. godine, prema Kilskom institutu za svetsku ekonomiju.

U međuvremenu, nemačka vlada je odobrila skoro 12 milijardi evra (13 milijardi dolara) za izvoz oružja 2023. godine, postavljajući novi rekord.

Komentarišući odgovor zvaničnika, Dagdelen je inspekcije nazvala “izrugivanjem”.

Ona je sugerisala da nemačka vlada, mnogo više želi da proverava oružje koje ide u Zelenortska ostrva nego u Saudijsku Arabiju – koju je nazvala “diktaturom” – ili Ujedinjene Arapske Emirate.

„S obzirom na korupciju u Ukrajini, moraju biti provere“, dodao je poslanik.

Rusija, koja je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Ukrajini, takođe je upozorila da bi ovo oružje moglo da završi na crnom tržištu i da stigne do kriminalaca i terorista širom sveta.

U međuvremenu, krajem decembra ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko priznao je da Kijev ne zna tačno koliko oružja ima u rukama njegovih građana.

On je napomenuo da procene variraju od milion do dva miliona i da su uglavnom zasnovane na podacima međunarodnih partnera Ukrajine i statistikama prikupljenim u drugim zemljama pogođenim sukobima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …