Lončar: Srbija prva zemlja, u koju Fajzer šalje eksperimentalni lek za koronu!

“Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa ‘Fajzerom’ i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija”

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Eksperimentalni lek za lečenje koronavirusa, koji je razvila američka kompanije “Fajzer”, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 89 odsto kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo, a ovaj lek uskoro stiže u Srbiju, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar naveo je za RTS da je upravo potpisan ugovor sa predstavnicima te kompanije o distribuciji tog leka Srbiji.

Ovaj lek blokira enzim koji je potreban koronavirusu da bi se umnožavao. Kao rezultat toga-smanjuje se i smrtnost i hospitalizacija.

“Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa ‘Fajzerom’ i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija”, rekao je za ministar zdravlja.

Navodi da je ipak, vakcina i dalje primarno oružje u borbi sa virusom.

“Mi se ne borimo za to da dođemo u fazu da se neko razboli pa da bi se lečio, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga  nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek.

A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećli i koji ispunjavamo“, rekao je Lončar.

RTS

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …