OilPrice: Evo zašto Kina kupuje jeftinu naftu, koja joj nije potrebna…

Kineske državne i privatne kompanije iskoristile su pad cena nafte koji je počeo u četvrtom kvartalu prošle godine da popune zalihe jeftinije nafte.

To ne znači rast privrede ili domaće prerade i potrošnje, već strategiju za povećanje ponude sirovina, jer se kriza može ponoviti…

Ovo je izvestio resurs OilPrice.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kolumnista Rojtersa Klajd Rasel ocenjuje da je samo u decembru Kina naglo povećala količinu nafte koja se šalje u skladište, što je najviši nivo u poslednjih šest meseci.

Kineska vlada ne prijavljuje komercijalne ili strateške rezerve, pa analitičari pokušavaju da procene obim transakcija oduzimanjem količine prerađene nafte od sve raspoložive nafte, koja dolazi iz uvoza i prema podacima domaće proizvodnje.

Kina je u decembru dodala najveći obim uvoza u skladište, od juna 2023.

Tempo skladištenja prošlog meseca, procenjen na oko 1,39 miliona barela dnevno, skočio je čak i od novembra, koji se smatra rekordom.

Uvoznici na ovaj način pokušavaju da nadoknade troškove koje su imali u septembru prošle godine, kada je sirovina dostigla 95 dolara po barelu.

U to vreme lokalne kompanije nisu kupovale mnogo opcija ali je njegovo prisustvo u ukupnoj masi zabrinulo vlasnike uskladištenih sirovina.

Uz pomoć veoma jeftine nafte, skupi ostaci u skladištu se razblažuju, a prosečna cena barela kada se koristi obrnuto biće mnogo niža od cene koja je utvrđena na tržištu (s obzirom da se rezerva koristi u posebnoj situaciji).

Očigledno, metoda posebno funkcioniše kada sirovine ponovo poskupe do graničnih vrednosti i biće moguće štampati zalihe za internu potrošnju (preradu) ili prodaju.

Uprkos recesiji i problemima sa dugovima, kineske kompanije su akumulirale dovoljno slobodnih resursa da sebi dozvole da sada kupuju nepotrebnu ali atraktivno jeftinu naftu zarad velike buduće igre, na tržištu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …