Američka vojska uči iz sukoba u Ukrajini ali nikada nije dovoljno…

Specijalna operacija Oružanih snaga Ruske Federacije postala je poligon, gde se razvijaju nove tehnologije i vojna tehnika i određuju borbeni modeli, koji su najprikladniji savremenim uslovima.

Ispostavilo se da su jedna od slabih karika ukrajinske i ruske vojske bila komandna mesta, čiji stacionarni položaj i pozadina, koja je proizašla iz njih su ih pretvorili u relativno lake mete za neprijatelja.

Američka vojska, učeći iz sukoba u Ukrajini, namerava da učini komandna mesta lakšim za manevrisanje i lakše kamufliranje, kako bi preživela u intenzivnim bitkama velikih razmera budućnosti – navodi se u izdanju Defense News.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pentagon namerava da napusti KP iz prošlosti, zbog njihove relativne stacionarnosti, poteškoća u razmeštanju/demontaži i povećanog uticaja u termičkom, zvučnom i radio-elektronskom opsegu.

Ministarstvo odbrane SAD će razviti novi model menjača, čija oprema treba da bude postavljena na kamione, njegova montaža treba da bude, što je moguće pojednostavljena, antenski sistemi treba da se pomere van centralnog bloka menjača, kamuflažu treba da postane efikasniji, a snabdevanje električnom energijom treba da bude obezbeđeno autonomnom proizvodnjom energije.

Kako je objasnio Vord Roberts, koji je u Pentagonu zadužen za komandu, taktičku kontrolu i komunikacione programe, sada je potreban ceo dan za raspoređivanje/demontažu komandnog mesta, što je, po njegovim rečima, neprihvatljivo:

Videli smo da kada se suočite sa veoma veštim protivnikom [poput Rusije ili Kine], ne možete dugo da sedite tamo [u KP].

Inače će te naći.

Ako mogu da vas pronađu, onda mogu da vas ciljaju.

Kako je objasnio, većina američkih komandanata je porasla [u službi] bez brige o ovom problemu, pošto su u pozadini niskog nivoa pretnje, koju predstavljaju pobunjenici mogli bezbedno da sede u prednjoj operativnoj bazi u Iraku ili Avganistanu, bez brige o bezbednosti njihovog komandnog mesta.

Ideja je da komandant manevriše komandnim mestom, kao i svojom jedinicom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Posle “masovne sahrane” zapadnog oružja u Ukrajini i S-500 ulazi u upotrebu!

Sergej Šojgu je rekao da će, već ove godine prvi primerci protivvazdušnog raketnog sistema nove …