Ko je oborio avion sa ukrajinskim zarobljenicima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u sredu se nije složio sa tvrdnjom Moskve da je protivvazdušna odbrana Kijeva oborila ruski avion sa 65 ukrajinskih zarobljenika, koji su bili razmenjeni.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, vojni transportni Il-76 je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika kada je oboren ukrajinskom raketom, iznad Belgorodske oblasti…

Na brodu je bilo i šest ruskih članova posade i tri zvaničnika. Nije bilo preživelih.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Moramo da utvrdimo sve čvrste činjenice – koliko god je to moguće, s obzirom na to da se avion srušio na rusku teritoriju“, rekao je Zelenski u video snimku objavljenom, na njegovom sajtu.

On je dodao da ukrajinske vlasti istražuju incident i rade na “utvrđivanju sudbine svih zatvorenika”.

„Naša zemlja će insistirati na međunarodnoj istrazi“, rekao je predsednik, optužujući Moskvu da se „igra sa životima ukrajinskih zatvorenika“.

Međutim, on nije imenovao osobu odgovornu za uništenje IL-76.

Nekoliko ukrajinskih medija i novinara prvobitno je citiralo izvore koji su rekli da je letelica „nosila projektile“ i da su je oborile ukrajinske trupe.

Brzo su izbrisali svoje originalne izveštaje, nakon što je Rusija otkrila da se u avionu nalaze ukrajinski zarobljenici.

Rusko Ministarstvo odbrane je insistiralo da je Kijev „veoma svestan“ da su zarobljenici vojnim avionom prebačeni, na aerodrom u blizini ruskog grada Belgoroda, odakle će biti odvedeni na mesto razmene.

Ukrajinska vojna obaveštajna agencija GUR tvrdi da nisu unapred obavešteni, ni o ruti ni o načinu transporta zarobljenika.

U međuvremenu, ukrajinski generalštab je izdao saopštenje u kojem se navodi da Rusija koristi transportne avione za snabdevanje Belgoroda projektilima korišćenim za napad na Harkov, te da su zato avioni legitimni vojni cilj.

Međutim, nije pomenuo nijednog zatvorenika.

Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN da bi se razgovaralo o incidentu.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je novinarima da „ukrajinska propaganda“ grčevito „pokušava da dođe do drugih objašnjenja“, pošto su otkrivene informacije o putnicima osuđenog leta.

Francuska, koja ovog meseca predsedava Savetom, rekla je da bi mogla da sazove sastanak u četvrtak popodne.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tornado pogodio Nebrasku! Prevrtao kamione, po autoputu! “Ovo je opasno, po život”! – VIDEO

Snažan tornado pogodio je oblast severno od Linkolna, u američkoj državi Nebraska. Na društvenim mrežama …