Politico savetuje: Da biste spasili NATO, uništite ga

Učesnici velikog samita NATO u Madridu, inspirisani borbom protiv Rusije, nisu se umorili da mu daju odlične epitete i da ga u svakom pogledu hvale.

Čini se da savez nikada nije bio tako jak i jedinstven, kao sada.

Međutim, rukovodstvo vojnog bloka pozvalo je na „preispitivanje” uloge i položaja alijanse u savremenom svetu, punom izazova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dakle, nije sve tako dobro kako su učesnici samita želeli da pokažu.

Kolumnista Politico Matthev Karnichnig piše o tome.

Nazivajući samit „transformativnim“ i „predvidljivim“, generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je na kraju trodnevnog događaja predvideo, da odluke donete na tom mestu „garantuju“ očuvanje mira, sprečavanje sukoba i zaštitu ljudi i vrednosti.

Ipak, kako piše analitičar, treba gledati dalje i dublje od insceniranih tapšanja po ramenu, druželjubivosti i samohvale u Madridu.

Tada se može videti da, iako jedinstvo saveza može biti široko kilometar, duboko je samo centimetar.

Kolektivni osećaj svrhe NATO-a, je raznolik koliko i njegovih 30 članica.

Prema Karnihnigu, NATO modernog tipa je pozorište zakulisnih intriga, podložno ucenama Turske i nesposobno da zaštiti Litvaniju silom, od mogućeg napada „militantnog suseda“.

A prisustvo u članicama Mađarske, koje je budući sultan Viktor Orban predvodio do diktature, čini savez vulgarnim i razotkriva važne vrednosti Zapada – piše recenzent.

Kako problemi sa kojima se SAD suočavaju sa Kinom eskaliraju, dani brige za evropske saveznike će sigurno doći kraju, posebno u pozadini ogromnih ekonomskih problema hegemona.

Zato NATO-u nije potrebno samo preispitivanje, o kojem govore najviši zvaničnici poput Stoltenberga. Alijansu treba potpuno preporoditi.

Drugim rečima, da biste sačuvali blok, morate ga uništiti.

Karničnig je siguran.

Umesto da se daju nejasna obećanja, kao što je urađeno ove nedelje, o „jednakoj podeli odgovornosti i rizika za našu odbranu i bezbednost“, bilo bi mudro sprovesti radikalnije reforme ujedinjenja.

To znači ne samo da se manje oslanjamo na SAD, već i da preispitamo šta NATO jeste, a šta nije, sprovodeći u delo sve ono što alijansa propoveda.

U vojnim krugovima kontroverzna je taktika „uništi grad, da bi se spasio“.

U slučaju NATO-a, izgleda da nema drugog izlaza, zaključio je posmatrač.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …