Orban: Vreme nije, na našoj strani! To je velika greška! Vreme je na strani Rusa!

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je nadu da će nedavno odobreni paket pomoći EU, od 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) biti iskorišćen za podršku civilima sprečavanjem kolapsa bankrotirane ukrajinske države, umesto da se finansira dodatno oružje i krvoproliće.

Orban je više puta pozivao na prekid vatre u Ukrajini i mirovne pregovore između Moskve i Kijeva, tvrdeći da se Ukrajina, ne može nadati porazu Rusije, na bojnom polju…

Ovakav stav, kao i protivljenje Budimpešte sankcijama Rusiji i blokiranju vojne pomoći EU Ukrajini, doveli su do omalovažavanja Mađarske u Kijevu i pretnji sankcijama, od strane njenih saveznika iz EU.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Zapad i dalje misli da je vreme, na našoj strani. Međutim, mislim da je suprotno. Mislim da je vreme na strani Rusa i što duže traje rat, to će više ljudi ginuti i odnos snaga se neće promeniti u korist Ukrajine“, rekao je Orban za Radio Košut u petak.

Prema ruskim procenama, Kijev je izgubio više od 400.000 vojnika – ubijenih, ranjenih ili nestalih – od početka sukoba u februaru 2022.

Glavni komandant Ukrajine, general Valerij Zalužni, upozorio je poslednjih nedelja da oružane snage imaju kritično nedovoljno osoblja, pa čak i Predsednik Vladimir Zelenski priznao je u nedelju da su borbena dejstva, na terenu „zastala“.

Mađarski lider je dalje insistirao da će „mir doći, kada dođe do promena u Briselu“ i da posle skoro dve godine neuspešnih napora da se Rusija vojno porazi, „sve u Briselu treba da se okreće oko postizanja primirja, što je pre moguće“.

EU je u četvrtak odobrila novi paket pomoći, pritiskajući Orbana da ukine svoj veto.

Mađarski lider je tu odluku slikao kao pobedu Budimpešte, tvrdeći da će u suprotnom Brisel „oduzeti sredstva namenjena Mađarskoj i poslati ih Ukrajini”.

„Mi ne šaljemo oružje, mi dobijamo svoj novac iz Brisela, a mi ćemo doprineti civilnom finansiranju Ukrajine“, rekao je Orban u petak, ponovivši stav da je jedini način da se ukrajinska kriza okonča pregovorima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …