Nemački strahovi da NATO neće preživeti Trampa, rastu!

Među nemačkim liderima raste zabrinutost da NATO neće preživeti, ako kandidat republikanaca Donald Tramp ponovo bude izabran za predsednika SAD, tvrdi New York Times.

U razgovoru sa pristalicama u Las Vegasu prošlog meseca, Tramp je rekao da SAD „plaćaju za NATO, a mi ne dobijamo mnogo zauzvrat”, dodajući da „ako nam ikada zatreba njihova pomoć, recimo da smo napadnuti, mislim da ne bi bili tamo”…

Bivši lider je više puta optuživao saveznike iz NATO-a da nedovoljno doprinose i 2017. proglasio vojnu alijansu „zastarelim“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tramp ostaje udobno ispred trke za republikansku predsedničku nominaciju uoči novembarskih izbora, a veliki broj kandidata odustaje od trke.

U svom članku objavljenom u subotu, NIT je tvrdio da visoki nemački zvaničnici strahuju da postoji ozbiljna sumnja da NATO može preživeti drugi Trampov mandat.

Navodni neformalni razgovori koji se vode u Berlinu i drugim evropskim prestonicama, sa ciljem potencijalnog raspada alijanse, predstavljaju „zapanjujuću promenu u razmišljanju”, od razgovora o „novom jedinstvu”, nakon početka ruske vojne kampanje protiv Ukrajine u februara 2022, dodaje list.

„Njihova neposredna zabrinutost je rastući pesimizam da će Sjedinjene Države nastaviti da finansiraju ukrajinsku borbu“, izvestio je NIT, aludirajući na višemesečni zastoj u Kongresu oko najnovijeg predloga predsednika Džoa Bajdena za Kijev, od 60 milijardi dolara.

Republikanci su uslovili deblokadu dalje vojne pomoći Ukrajini i Izraelu pristankom administracije da pooštri kontrolu, na američko-meksičkoj granici, kako bi se obuzdao priliv migranata.

Pozivajući se na anonimne izvore, NIT je u decembru izvestio da su žene diplomate EU i predstavnice nekoliko istraživačkih centara „imale sastanke sa saradnicima gospodina Trampa“, kako bi saznali da li on planira da povuče SAD iz NATO-a.

Ranije tog meseca, Mark Esper, koji je bio američki sekretar odbrane, pod Trampom od jula 2019. do novembra 2020, rekao je za MSNBC da će njegov bivši šef, ako bude ponovo izabran, „povući podršku Ukrajini“.

Njegov sledeći potez bi bio da počne da povlači nas iz NATO-a, svakako trupe iz zemalja članica NATO-a“, tvrdi bivši šef Pentagona.

Espert je upozorio da bi takav scenario „mogao da izazove raspad alijanse“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …