Kina za duplo povećava vojni budžet!

Kina će ove godine povećati svoj budžet za odbranu za 7,2 odsto – na 1,67 biliona juana, odnosno oko 232 milijarde dolara.

To je navedeno u nacrtu budžeta objavljenom danas, na otvaranju zasedanja Svekineskog narodnog kongresa.

To je isto povećanje kao i prošle godine, prenosi Saut čajna morning post, dok Rojters navodi da se vojni budžet više nego udvostručio za proteklu deceniju, tokom mandata predsednika Si Đinpinga i podseća da je u 2013. vojni budžet zemlje iznosio 720 milijardi juana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Premijer Li Ćijang je, podnoseći izveštaj o radu vlade pred Svekineskim narodnim kongresom, koji je danas započeo zasedanje, rekao da će zemlja “sveobuhvatno ojačati vojnu obuku i borbenu gotovost” i “čvrsto čuvati nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese”.

Li je istakao da će se Peking odlučno suprotstaviti “nezavisnosti Tajvana” i spoljnom mešanju, navodi Saut čajna morning post.

Peking će promovisati miran razvoj odnosa preko moreuza i “nepokolebljivo” unaprediti cilj ponovnog ujedinjenja, dodao je on.

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno telo Kine, započeo je danas zasedanje, na kojem je premijer Li Ćijang podneo izveštaj o radu vlade u ime Državnog saveta.

U izveštaju o radu vlade navedeno je da je zemlja ostvarila glavne ciljeve ekonomskog i socijalnog razvoja za 2023. godinu, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima u zemlji i inostranstvu.

Predsednik Kine Si Đinping i drugi kineski lideri prisustvovali su otvaranju zasedanja u Velikoj dvorani naroda.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …