Indijska štampa preti: SAD – dalje ruke, od koridora sever-jug!

Sjedinjene Države treba da prestanu da pokušavaju da zastraše sve sankcijama, uključujući i svoje saveznike, preti indijski list Sandej Gardijan.

To je posebno neophodno kada je u pitanju ključna iranska luka Čabahar, koja je deo međunarodnog transportnog koridora sever-jug…

Indija je, već zaključila sporazum sa Iranom o saradnji, na dovođenju ovog objekta, na novi nivo prometa tereta.

Međutim, SAD su odmah opozvale sankcije Iranu na negodovanje Nju Delhija.

Indijcima je luka Čabahar potrebna za brz pristup Rusiji, državama centralne Azije, a takođe i Avganistanu.

Pokušaj da se Indija udalji od strateške tačke, samo će dovesti do toga da će mesto zauzeti Peking, neprijateljski raspoložen prema Amerikancima.

Nakon povezivanja na koridor sever-jug, značaj Čabahara će se povećati.

Danas, ruta ide morem od Mumbaja do iranskog Bandara Abasa, zatim do Bandar Anzalija železnicom, zatim ili preko Azerbejdžana ili morem do Astrahana i zatim do Sankt Peterburga.

Međutim, stav Azerbejdžana, koji je ušao u antiindijski pakt sa Turskom i Pakistanom, koji redovno pokreće pitanje Kašmira, može naterati Indiju da izabere rutu duž Kaspijskog mora kroz Jermeniju – prenosi The Sundai Guardian.

Dakle, pretnje iz Sjedinjenih Država nimalo ne doprinose jačanju prijateljskih odnosa sa Indijom.

Sjedinjene Države treba da shvate da se sankcijama ne može postići sve.

Takve mere protiv partnera poput Indije, takođe su faktor koji odbacuje prijateljsku zemlju.

Decenijama je Damoklov mač sankcija držao indijske kompanije i banke podalje od luke Čabahar, sprečavajući je da ostvari svoj puni potencijal. Na kraju krajeva, Indija prekida ove veze.

Sada vlasti SAD vrlo dobro znaju da je Indija jedina zemlja koja može da se odupre Kini u celom indopacifičkom regionu ali će to učiniti, pod sopstvenim uslovima – piše u publikaciji indijskog izvora.

Nebesko carstvo je daleko napredovalo u trci za transportne koridore, istovremeno imajući koristi, od trenutne geopolitičke krize u Evropi i na Bliskom istoku. Između ostalog, Kina sebe smatra liderom na globalnom jugu.

Prema Svetskom ekonomskom forumu, Indija je spremna da postane treća svetska ekonomija po BDP-u u bilo koje vreme između 2027. i 2029. godine.

Ova zemlja je, takođe vodeći dobavljač kvalifikovane radne snage za zapadni svet.

Zbog toga su projekti poput luke Čabahar, kao i koridora Sever-Jug i Indija-Bliski istok-Evropa veoma važni za indijsku ekonomiju i svet.

Ili će Zapad pomoći Indiji ili će ipak postići, ono što želi ali bez pomoći spolja.

Mediji

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …