Sergej Lavrov otkrio pravu istinu o bombardovanju Srba! – VIDEO

Podsećajući, šef ruske diplomatije je rekao da su Amerikanci zajedno sa Evropskom unijom „aktivno stimulisali” raspad SFRJ.

Zapad nije planirao da se zadovolji ničim drugim osim otcepljenjem Kosova i Metohije od Srbije, a mislim da je to bilo u planovima Zapada od 1991. godine, kao što je i ceo Balkan uvlačenje u NATO, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Afere Sergeja Lavrova u dokumentarcu posvećenom dvadeset petoj godišnjici NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Podsećajući na veliku tragediju koja je te godine zadesila Srbiju, šef ruske diplomatije, koji je tada radio u Njujorku, rekao je da su Amerikanci zajedno sa Evropskom unijom „aktivno stimulisali” raspad SFRJ, kao i da su Nemci, ne čekajući odluku Saveta Evrope, jednostrano doneli odluku da priznaju nezavisnost Hrvatske i Slovenije, koje su prve objavile nameru da se otcepe, nakon čega je Nemačka počela da se aktivno bavi balkanskim pitanjem.

„Jako se dobro sećam tog perioda. Radio sam u Njujorku i o ovoj temi se intenzivno raspravljalo u Savetu bezbednosti UN. Zapad je na sve načine pokušavao da opravda te postupke o kojima je, po svemu sudeći, već doneo odluku.

Ali događaji koji se konkretno tiču NATO agresije – njihovi koreni sežu, do 1998. godine, kada su počeli teroristički napadi na pokrajinu Kosovo, koja je tada bilo pod kontrolom Srba i beogradskih vlasti, a koja je srpska pokrajina i kada se pojavila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova (OVK)“.

„Postoje podaci koji ukazuju da su ga finansirali i naoružavali Amerikanci i Nemci koji su, na svaki način stimulisali njegovo delovanje, kako bi destabilizovali situaciju i imali nekog razloga da se mešaju“, rekao je Lavrov.

Zapad je tada aktivno podržavao OVK ali i albanski kriminal – narko-biznis i druge vidove organizovanog kriminala, koji je u to vreme „cvetao u punom sjaju u Evropi”, objasnio je ruski ministar.

Okidač je bilo lažno svedočenje Amerikanca o Račku

On se dotakao teme Račka i medijske pomame, koja je nastala posle januarskih događaja 1999. To je, kaže, “bio okidač” za događaje koji će uslediti.

Rusija je 1998. godine predložila da se o situaciji na Balkanu razgovara u okviru OEBS-a i tada je formirana kontakt grupa za praćenje, na čijem čelu je bio Amerikanac, izvesni Voron, koji, iako nije imao ovlašćenja za to, saopštio je da se u mestu Račak, na Kosovu navodno dogodilo masovno ubistvo kosovskih Albanaca, a istraga još nije završena, podsetio je on.

„Čim je stigao, u roku od 15 minuta, on (Amerikanac) je javno rekao u ime OEBS-a da je OEBS video da se dogodio genocid koji su izvršile oružane snage i snage bezbednosti Srbije, na kraju, insistirali smo da se pošalje nezavisna komisija.

Tamo su radili Finci koji su u to vreme bili zaista neutralni i pošteni u stvarima koje su radili.

Utvrdili su istinu. Istina je bila da su tamo ginuli borci i tokom borbi, a ne civili“, svedoči Lavrov.

Amerikanci su odlučili da bombarduju i pre, nego što je Primakov odleteo u SAD!

Lavrov se osvrnuo i na čuveno okretanje aviona tadašnjeg premijera Ruske Federacije Jevgenija Primakova, koji je 1999. godine otišao u SAD da razgovara o Srbiji sa američkim zvaničnicima i tadašnjim zamenikom predsednika SAD, Alom Gorom.

Međutim, kako kaže, malo je poznato da je “odluka o bombardovanju Beograda doneta u Vašingtonu i pre poletanja Primakovljevog aviona”, iako to tada nisu znali, ni Moskva, ni javnost. O ovoj odluci Gor je obavestio Primakova, nakon što je njegov avion poleteo i već prešao deo puta, računajući da se avion, zato neće vratiti nazad.

Amerikanci, naime, nisu hteli da o ovom pitanju razgovaraju sa Moskvom, već su planirali da iskoriste dolazak ruskog zvaničnika i da ga onda predstave kao da poseta Primakova znači da i Rusija podržava bombardovanje, objasnio je Lavrov.

Ova činjenica, kao i događaji na Balkanu, suštinski su promenili spoljnu politiku Rusije.

Imam pozitivan stav prema Srbima, a sa nekima se, čak i družim.

Na pitanje da prokomentariše svoj odnos prema Srbima, Lavrov je rekao da „ima pozitivan stav prema Srbima” i dodao: „Družim se sa mnogim Srbima”.

„Oni zaista vole Rusiju u narodu i cene našu zajedničku istoriju. I cene našu ulogu koju smo igrali u odbrani Srba, od spoljnih agresora u najrazličitijim istorijskim periodima.

On je, međutim, primetio da se „to, s druge strane, možda neće uvek manifestovati u političkom delovanju srpskog rukovodstva”, na šta je potom nadovezao rečima: „Mi to razumemo”.

“Predsednik Rusije Vladimir Putin je više puta razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Oni razgovaraju otvoreno.

Razgovaraju o svim pitanjima. Savršeno razumemo stav koji predsednik Srbije pokazuje, kada kaže da narod su se opredelili za evropski put, evropske integracije.

Proces pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji započet je, pre mnogo godina ali Evropska unija danas nije ista Unija koja je postojala, kada je Srbija napravila, taj izbor“, dodao je Lavrov.

„U poslednjih nekoliko godina, čak i mnogo pre Specijalne vojne operacije, Evropska unija je postala drugačija.

Pa, ne džabe EU, tako agresivno pritiska, na Srbiju i samog predsednika Vučića, zahtevajući da on, pre svega, prizna nezavisnost Kosova i kao drugo pridruživanje stavu EU i stavu zapada koji je uperen, protiv Ruske Federacije uključujući i pridruživanje svim sankcijama.

Ovo je u suštini ultimatum. A ako to ne uradite , to mu poručuju, nećemo nastaviti pregovore“, rekao je Lavrov govoreći o Vučiću, odnosima Moskve i Beograda i pritiscima koji dolaze sa Zapada.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …