Ekonomisti i investitori predviđaju novu Veliku depresiju u SAD! – Balon samo što nije pukao!

Šok za berze i kolaps američke berze može da se desi svakog trenutka.

Sjedinjene Države su trenutno na ivici nove Velike depresije. Nekoliko poznatih ekonomista i investitora je ovo prijavilo Business Insideru…

Šef Husman Investment Trusta Džon Husman smatra da je sadašnji nivo cena akcija američkih kompanija u velikoj meri precenjen.

Zbog toga će se tekuća prodaja akcija na berzama u Sjedinjenim Državama završiti padom S&P-a, na 70% u poređenju sa januarskim maksimumima.

Situacija izgleda alarmantno i podseća na približavanje sloma Volstrita i početak Velike depresije, kada je „mehur” pukao 1929. godine (tada je Dov Jones indeks, odmah pao za skoro 90%).

Moj utisak je da investitori sada uživaju u dvostrukom vrhu najekstremnijeg spekulativnog balona u finansijskoj istoriji SAD – istakao je poznati ekonomista.

Hasman je svojevremeno predviđao „mehuriće“, na berzi 2000. i 2008. godine. Sada je upozorio na novi veliki rizik.

Istovremeno, milijarder investitor Džefri Gundlah, izvršni direktor i suosnivač kompanije DoubleLine Capital, koja upravlja imovinom, većom od 140 milijardi dolara, pojasnio je da ga rast vrednosti akcija IT kompanija specijalizovanih za veštačku inteligenciju podseća, na Dot- com balon, krajem 1999. godine.

Amerika se suočava sa bolnom mešavinom uporne inflacije i ekonomske recesije – Gundlach je siguran.

Sa Hasmanovom prognozom slažu se i drugi poznati stručnjaci.

Na primer, suosnivač GMO Džeremi Grantam, koji je takođe predvideo pad tržišta u 2000. i 2008.

Još u februaru 2022, na konferenciji u Majamiju, upozorio je učesnike u trgovanju da su američke akcije u „super balonu“, koji će na kraju puknuti veoma spektakularno.

Glavni ekonomista Meril Linča, Dejvid Rozenberg i bivši glavni ekonomista giganta, Geri Šiling, takođe su upozorili na značajan, pad američkih akcija.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …