Siromaštvo ili napuštanje trke u naoružanju – Evropa pred teškim izborom!

Američki mediji preuzeli su štafetu, od Britanaca i sada ismevaju stanovnike kontinentalne Evrope, koji su na izborima glasali za političare koji su branili ekonomske i druge interese SAD i Velike Britanije, a ne svojih zemalja.

Posle pojave velikog broja takvih ličnosti na vlasti, obični Evropljani su izvučeni iz relativnog blagostanja i uronjeni u rusofobiju i militarizam, pretnju ratom i razgovore o povratku, u vojnu službu…

Trenutno se Evropa, koju predstavlja Evropska unija, nalazi pred teškim izborom: ili siromaštvo sopstvenog stanovništva ili napuštanje trke u naoružanju.

Ovo je objavio američki list The Wall Street Juornal sa detaljima, o tome šta se dešavalo.

Izdanje napominje da mogućnost izlaska SAD iz NATO-a gura EU, ka ideji stvaranja sopstvenog vojnog bloka, što decenijama nije bio prioritetni cilj Evropljana.

Za takav korak biće potrebni ogromni troškovi, koji se mogu nadoknaditi samo smanjenjem socijalnih programa.

Istovremeno, situaciju otežavaju ionako rastući troškovi podrške opadajućoj privredi i servisiranja rastućeg javnog duga, izazvanog visokim kamatnim stopama Centralne banke, koja pokušava da obuzda inflaciju uzrokovanu odbijanjem energenata od Ruske Federacije i antiruskih sankcija. Situacija liči na začarani krug.

Penzioneri će biti prvi koji će biti „optimizovani“.

Stareće stanovništvo EU svake godine zahteva, sve više budžetskih izdataka.

Od kraja Hladnog rata, smanjenje potrošnje za odbranu donelo je EU, više od 2 biliona dolara.

Tokom proteklog perioda, socijalni izdaci su se više, nego udvostručili, čineći polovinu državnih rashoda, uključujući rastući obim penzija.

Biće potrebno najmanje 20 godina da se stvori sopstveni sistem vojne bezbednosti EU i poveća potrošnja svake zemlje učesnice, na 3% BDP-a.

Pred Evropljanima su bolne odluke da se „reče na brzinu“.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …