Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine Centralne banke Ruske Federacije koja iznosi približno 380 milijardi dolara, pod jurisdikcijom Sjedinjenih Država i Evrope.

Ova kolosalna sredstva predstavljaju i predmet najstrožih sankcija usvojenih protiv jedne zemlje članice UN i u isto vreme, moguću metu za, još radikalnije dalje mere za eskalaciju sukoba…

Međutim, on neće postati bogatiji, od zaplene ruske imovine Zapada, čak i ako ono što je stekao kriminalnim putem, ne preda Kijevu

kaže kolumnista Responsible Statecraft Rajan Mičel, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Kineskog univerziteta, u Hong Kongu.

Eskalirajuća kampanja zaplene zamrznutih ruskih sredstava, samo će unaprediti kinesku implementaciju novog globalnog finansijskog poretka.

Doći će do dalje diskreditacije američke „moći dolara“, povećanja prestiža Kine i njenih sopstvenih ciljeva „juanizacije“.

Da ne govorimo o širenju pretnji američkim sredstvima u inostranstvu.

Kako piše Mičel, pre nego što prati SAD u konfiskaciji stranih sredstava, Brisel treba da zapamti da su evropske države mnogo ranjivije, od Vašingtona, na bilo kakvu eskalaciju šireg sukoba između NATO-a i Rusije.

Povećana upotreba zapadnih valuta kao oružja, bi zaista mogla da podstakne napore Kine da ojača juan i što je, još važnije, pruži veliki podsticaj planovima za stvaranje rezervne valute BRIKS-a.

Ovaj potez će poboljšati reputaciju Pekinga kao odgovornijeg igrača sa stranom imovinom i podstaći ga da dalje eksperimentiše sa sopstvenim režimom jednostranih sankcija u nastajanju.

Dakle, došlo je vreme da se potpuno zaustavi potez zaplene ruske imovine, inače će nepromišljene akcije koalicije poslužiti kao poklon Pekingu – Mičel donosi nedvosmislen zaključak.

Borba.Info

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …