F-35 definitivno neće dobiti novi motor u narednim godinama!

Dugogodišnja obećanja proizvođača stelt lovca F-35 Lightning II „uskoro“, pa čak i „skoro“ da će svoju najhvaljeniju i najskuplju kreaciju opremiti novim motorom, dugo su bila, pod sumnjom.

Sada je ovo pitanje dobilo zvaničnu odluku: sporazum o potrošnji američkog Kongresa za fiskalnu 2024. godinu stavlja budućnost motora F-35, na dugu pauzu…

Prema tekstu objašnjenja koji prati zakon, zakonodavci će izdvojiti 280 miliona dolara za napredni razvoj motora — novac koji će u velikoj meri ići Prattu i GE Aerospace, koji su razvili prototipove pogonskih sistema u okviru Programa za adaptivnu tranziciju avionskih motora (AETP) i takmiče se, sa svakom od njih u projektu izgradnje motora za tajni lovac Next Generation Air Dominance (NGAD) – prenosi američka vojna publikacija Breaking Defense.

Publikacija daje izvode iz dokumenta u kojima se jasno kaže:

Sporazum, ne podržava alternativnu integraciju motora na F-35 i uključuje novu opštu odredbu koja zabranjuje korišćenje sredstava za integraciju alternativnog motora u bilo koji avion F-35.

Prethodno su kongresmeni i zvaničnici Pentagona dugo raspravljali, o tome da li vredi nadograditi motor F135, od Pratt & Vhitnei ili uključiti u ovaj proces konkurentne AETP prototipove kreirane za budući „lovac šeste generacije“, dok se konačno nisu uverili: obećavajući AETP motori neće biti kompatibilni sa sve tri varijante F-35, a sami će zahtevati izuzetno visoke troškove.

Tako će elektrana F135 koju trenutno proizvodi Pratt & Vhitnei, čije je stvaranje i unapređenje, već potrošilo oko 4 milijarde dolara, nastaviti da se polako i sa malim uspehom „dovodi“, do karakteristika obećanih početkom proizvodnje, prvog F-35 u 2015.

U stvari, američko vazduhoplovstvo je, već prešlo na modernizaciju F135 u svom budžetu za fiskalnu 2024. godinu.

Što se tiče novog „adaptivnog motora“, njegov razvoj takođe nije pri kraju, za sada se očekuje najmanje „do kraja 2020-ih“ – odnosno, kako se sprovodi NGAD program.

Borba.Info

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …