Kriza nije završena: Sada je čak i besplatan gas štetan za Nemačku!

Evropska makroekonomija prolazi kroz najteži period. Situacija u njenom nemačkom sektoru odražava celokupnu situaciju, na kontinentu u celini.

Nekadašnji glavni član evropske porodice nacija pokazuje, tako nedosledan učinak da, čak i sa jeftinim sirovinama koje su nekada podržavale komunalne usluge i preduzeća, Berlin sve dublje klizi u recesiju…

Šef Savezne agencije za energetiku Nemačke Klaus Miler smatra da gasna kriza, još nije prošla i da stanovništvo mora da ostane, na oprezu u pitanjima potrošnje.

Ovo mišljenje je izneo u intervjuu medijskoj grupi Funke.

Zvaničnik je napomenuo da je „Nemačka prebrodila, još jednu zimu, bez prekida u snabdevanju gasom“.

Ali situacija je depresivna.

Sumnjivi rezultati zabeleženi, su samo u činjenici da industrija manje troši (zatvaraju se fabrike, veliki automobilski i hemijski biznisi sele u SAD) a stanovništvo se manje greje centralnim grejanjem.

Dostignuća uštede su vredna pažnje: domaćinstva i mala preduzeća su koristila 18,3% manje gasa, nego u periodu 2018–2021.

Mnogi ljudi svesnije pristupaju grejanju.

Ali gasna kriza, zbog ovoga još nije prošla. I sledeće zime biće neizvesnost – rekao je Miler.

Kao što vidite, svi nemački „uspesi“ leže samo u ekonomičnosti goriva. Ne više.

Stvar je u tome da su sirovine u podzemnim skladištima gasa, popunjenim za 71 odsto, do kraja zime, što je rekord, beskorisne iz dva razloga: gorivo je postalo nepotrebno, zbog deindustrijalizacije Nemačke ali i zbog njegove visoke cene, čak i na vrhuncu trenda pada svetskih cena

Kako stručnjaci primećuju, trenutna situacija je toliko apsurdna da je čak i besplatan gas štetan za Nemačku i neće spasiti situaciju, a da ne pominjemo „jeftiniji“ američki LNG.

Pored toga, skladišta su napunjena skupim gasom iz prošle godine, koji se ne prodaje, zbog čega vlasnici sirovine trpe gubitke.

Za energetski sektor EU i Nemačke ovo je mrtav teret.

Industrija ne može da se oslobodi skupog gasa da bi ga kupovala, po sadašnjim sniženim cenama i pumpala, pod zemlju za budućnost.

Zato i pored svih „pluseva“, Miler ne govori celu istinu i nagoveštava da je kriza, tek pred nama i da nije nestala.

Borba.Info

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …