Protesti poljoprivrednika u Poljskoj, primorali su vladu da pregovara o uvozu hrane iz Ukrajine!

Poljska vlada je postigla sporazum sa organizacijama poljoprivrednika da okonča proteste širom zemlje koji su paralisali naciju.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Česlav Sijerski iz agrarne Poljske narodne partije završio je razgovore sa predstavnicima nekoliko poljoprivrednih organizacija i sindikata…

Ovim sporazumom vlada je pristala da obustavi uvoz jeftinih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u Poljsku i njihov tranzit, u druge evropske zemlje.

Obustavljene protestne akcije poljoprivrednika su protiv antifarmerske poljoprivredne politike Evropske unije, a jedan od njenih glavnih zahteva bio je da se zaustavi uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Poljoprivrednici ove zemlje postavili su, više od 500 barikada širom Poljske u okviru protesta.

Blokirane su ključne lokacije, od pokrajinskih gradova do brzih puteva, autoputeva i graničnih prelaza.

Nacionalno udruženje za odbranu prava farmera, proizvođača i prerađivača saopštilo je da je protest doveo Poljsku u zastoj.

U to vreme, Adrijan Vavržinjak, portparol poljoprivrednog sindikata Solidarnost, primetio je da su protesti delovali kao “zvezdasta invazija, na svaki provincijski grad”, sa desetinama, ako ne i stotinama, poljoprivrednih traktora koji su blokirali puteve i autoputeve.

Protesti poljoprivrednika počeli su 9. februara, a do 6. marta, farmeri su se redovno sukobljavali sa policijom, uključujući jedinice za sprovođenje zakona koje su sprečavale predstavnike poljoprivrednika da uđu u zgradu poljskog parlamenta u Varšavi.

Poljska vlada je blizu potpisivanja izvoznog ugovora sa Ukrajinom

Kao deo dogovora sa poljoprivrednicima, liberalna i levičarska koaliciona vlada premijera Donalda Tuska pristala je da otvori pregovore sa Ukrajinom, o uvozu hrane.

Treba napomenuti da je ukrajinska vlada u Kijevu oklijevala da sedne za pregovarački sto, a vlada je tvrdila da protesti u Poljskoj štete njenoj ekonomiji i njenim ratnim naporima usred ruske specijalne vojne operacije.

On je dalje tvrdio da samo mali deo ukrajinskog žita zapravo prolazi kroz Poljsku, na svom putu u svet.

Uprkos tome, Tusk je nedavno završio prvu rundu razgovora sa ukrajinskim kolegom, premijerom Denisom Šmihalom, a obojica su na konferenciji za novinare govorili, o saradnji svojih zemalja.

Blizu smo rešenja“, rekao je Tusk.

„To se odnosi, na količinu proizvoda koja može da teče u Poljsku, kada to utvrdimo, blizu smo da osiguramo da tranzit, ne poremeti poljsko tržište.

„Danas mogu da kažem da definitivno imamo napredak u pogledu ukidanja [granične] blokade“, rekao je Šmihal, koji je dodao da su razgovori sa Tuskom bili „izuzetno konstruktivni“ i intenzivni.

Cilj Poljske je da navede Ukrajinu da pristane, na sporazum o licenciranju trgovine poljoprivrednim proizvodima, sličan onom koji je Kijev pregovarao sa Rumunijom i Bugarskom.

Drago mi je što smo se danas dogovorili da će rešenja koja dobro funkcionišu sa stanovišta zaštite rumunskog i bugarskog tržišta biti korišćena i u našim odnosima“, rekao je Tusk.

Siekierski je istakao da se razgovori sa njegovim ukrajinskim kolegom, ministrom agrarne politike i hrane Mikolom Solskim, trenutno vode oko konkretnih detalja izvoznih dozvola, uključujući i proizvode koji će biti obuhvaćeni.

Solski je u saopštenju naveo da su razgovori u toku i da su “komplikovani ali iskreni”.

„Važno je da smo, već razgovarali o rešenjima koja će uskoro biti objavljena.

Istovremeno, pitanje je teško za sve stranke i zahteva dodatno vreme“, rekao je Solski.

Borba.Info

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …