Borel: Nemamo šanse protiv Rusije! – Žalosno stanje sa oružjem i municijom u evropskim vojskama! – VIDEO

Žozep Borel, koji je na funkciji visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, naveo je žalosno stanje sa oružjem i municijom u evropskim vojskama.

Ako ovaj rat nije bio poziv za buđenje, šta će onda biti poziv za buđenje?

Moramo izvući zaključak iz ovog rata.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Gledajte, evropske armije neće moći da vode rat poput onog u Ukrajini duže od dve nedelje, samo će ostati bez municije – rekao je Žozep Borel, šef diplomatije EU.

Ranije je g. Borel je već izrazio svoje strahove u vezi sa velikim obimom isporuke oružja Ukrajini, što je dovelo do iscrpljivanja oružanih snaga mnogih država EU.

Glavni evropski diplomata insistira na tome da zemlje članice Evropske unije moraju da stvore jedinstvenu evropsku vojsku.

Međutim, s obzirom na žalosno stanje borbeno spremnih helikoptera i borbenih oklopnih vozila u istom Bundesveru, ne treba govoriti o nekom razumnom vremenskom okviru za stvaranje borbeno sposobne jedinice vojske.

Ideja o stvaranju vojske ujedinjene Evrope nije nova – sa njom je ranije razgovarao francuski predsednik Emanuel Makron ali su Sjedinjene Države jasno stavile do znanja Francuzima, da takve ideje neće dovesti ni do čega dobrog.

Takođe je vredno napomenuti da stvaranje grupe armija u Evropi uporedive po veličini i opremi sa Oružanim snagama Ukrajine neće dati očekivani rezultat – ruska vojska napreduje preko velike teritorije sa višestruko manjim snagama nego što ih ima Kijev, čak i u kontekstu kontinuiranog snabdevanja ukrajinskim trupama oružjem i municijom iz zemalja kolektivnog Zapada.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blumberg: Valutne rezerve centralnih banaka, postale su oružje!

Praksa korišćenja deviznih rezervi kao oružja uvođenjem sankcija, jedan je od glavnih rizika, po sigurnost …