“Pritisnite Srbiju”

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio da ta zemlja podržava uvođenje vizne liberalizacije Prištini.

On je naveo da je njegova zemlja, kao predsedavajuća OEBS-a, spremna za primenu delova sporazuma između tzv. Kosova i Srbije postignutog u Ohridu, ali samo uz saglasnost obe strane.

Na pitanje kakav je njegov stav o formiranju Zajednice srpskih opština, on je rekao da Severna Makedonija ima ravnopravan odnos prema obe strane, prenosi Telma.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pendarovski je na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani rekao da Severna Makedonija i tzv. Kosovo imaju odličnu bilateralnu saradnju i da taj trend treba da se nastavi, jer obe zemlje moraju da podržavaju jedna drugu u svojm naporima i na putu ka evropskim integracijama.

Vjosa Osmani je napomenula da je zahvalna Severnoj Makedoniji na podršci istakla da su te dve zemlje ne samo geografski bliske već i da imaju istu viziju, kao i da saradnja u svim oblastima između dve zemlje ima potencijal da se proširi i unapredi.

Ona je izrazila nadu da će se saveznici i prijatelji tzv. Kosova potruditi da izvrše pritisak na Srbiju, kako bi ona poštovala obaveze iz postignutih sporazuma, kao i da posrednici Evropske unije treba da vode računa o tome da ono što “Srbija pristane da uradi, bude i sprovedeno”.

Na pitanje šta očekuje od predstojećih sastanaka Beograda i Prištine 2. maja, Vjosa Osmani je rekla da jedan od članova sporazuma predviđa da Srbija neće blokirati članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, i da ponašanje Srbije u tom smislu predstavlja flagrantno kršenje sporazuma.

”To, i naravno, njihovo nezakonito mešanje u izbore na Kosovu, takođe je kršenje člana dva ovog sporazuma…

Manje-više ovo pokazuje kakvu prognozu možemo da imamo za ponašanje Srbije.

Ipak, zaista se nadam da će se naši prijatelji i saveznici pobrinuti da u ovom periodu razgovaramo, izvršimo pritisak na Srbiju, kako bi i ona ispoštovala obaveze koje su preuzete iz ovog procesa”, rekla je Vjosa Osmani.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …