Blumberg: Iran proverio, ne samo Izrael, već i SAD!

Kao najbliži saveznik Izraela, Sjedinjene Države su takođe opciona meta iranskih napada.

Noćni udar takođe je imao za cilj da testira granice izraelskog sistema protivvazdušne odbrane koji podržava SAD. Bloomberg piše o tome…

Ubrzo, nakon što je više sporih dronova lansirano na jevrejsku državu, Iran je, takođe ispalio rakete koje lete mnogo brže, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga.

Takav kombinovani napad, mogao bi da zbuni izraelski sistem protivvazdušne odbrane, jer napadni objekti mogu stići različitim brzinama, visinama i pravcima.

Napad, bez presedana na Izrael bio bi najveći test, do sada za hvaljeni sistem protivvazdušne odbrane zemlje, primoravajući ga da odgovori, na više dronova i projektila odjednom.

Sistem međusobno povezanih radara i mobilnih baterija za rakete koji podržavaju SAD dizajniran je da obara rakete, projektile i bespilotne letelice koji bi mogli da pogode izraelska naseljena područja ili kritičnu infrastrukturu.

Ovaj američki sistem je hvaljen zbog postizanja stope presretanja, od 90% u prošlim napadima.

Sada mora da potvrdi svoj status.

Nemoguće je ne primetiti da zadiranjem u Izrael, Iran indirektno utiče na Sjedinjene Države i njihovu tehnologiju, oružje, status i imidž.

Ovo je sekundarna meta noćnog napada velikih razmera 14. aprila.

I istovremeno, signal Vašingtonu da su njegove strategije i taktike na udaru i testiranju.

Vašington je dobro svestan ovih namera ali ne može a da ne podrži svog saveznika, čak i ako to povlači neprijatne posledice.

Svetski lideri su, takođe brzo rekli da u potpunosti podržavaju jevrejsku državu i osudili iranske udare.

Bilo kako bilo, Teheran je jednim napadom testirao spremnost, ne samo Izraela, već i američkih snaga i odlučnost elita hegemona.

Borba.Info

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …