Izrael rizikuje da sklizne u deceniju rata!

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je izraelske vlasti da „preciznije definišu” krajnje ciljeve rata sa Hamasom, tvrdeći da bi navedeni cilj potpunog eliminisanja palestinske militantne grupe mogao da rezultira godinama sukoba.

Makronovi komentari usledili su nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u subotu obećao da će nastaviti kopnenu ofanzivu u Gazi, dok se ne ostvare „svi njeni ciljevi“, odnosno spasavanje preostalih talaca i potpuno „uništenje Hamasa“.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama klimatske konferencije UN COP28 u Dubaiju, Makron je upitao da li “neko misli da je moguće” da se uništi Hamas.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ako je to cilj, rat će trajati 10 godina“, ustvrdio je on.

„Ne može postojati dugoročna bezbednost za Izrael u regionu ako ta bezbednost dolazi po cenu života Palestinaca, utičući na javno mnjenje u regionu“, nastavio je on.

Privremeno primirje između Hamasa i Izraela okončano je u petak, a obe strane okrivljuju jedna drugu za nastavak neprijateljstava.

Izraelski zvaničnici su više puta izjavljivali da bi sveobuhvatni prekid vatre u ovom trenutku bio samo od koristi Hamasu.

Izrael je optužio militantnu grupu da ne ispunjava “svoje obaveze da oslobodi sve taoce”, dok Hamas tvrdi da su preostali izraelski zatvorenici “vojnici i civili koji služe u vojsci”.

Tokom jednonedeljnog primirja, Hamas je oslobodio više od 100 talaca, uključujući Izraelce i strane državljane, dok je Izrael oslobodio oko 240 palestinskih zatvorenika.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Stoltenberg: Isporučite Ukrajini pravo oružje!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u petak, 26. aprila, pozvao saveznike da počnu da …