Blumberg: Američka zabrana ruskih metala ojačaće poziciju Rusije kao ključnog partnera Kine!

Zabrana prodaje ruskog bakra, aluminijuma i nikla na Londonskoj berzi metala, koju su uveli Ministarstvo finansija SAD i Britanija 12. aprila, ojačaće poziciju Moskve kao ključnog partnera Pekinga.

Bloomberg je došao do ovog zaključka, napominjući da će Šangajska berza sada postati ključna platforma za određivanje cena materijala koji su kritični za globalnu ekonomiju.

Agencija je podsetila da je Rusija zahvaljujući sankcijama, već pretekla Saudijsku Arabiju u pogledu isporuke sirove nafte Kini.

Moskva je, takođe na drugom mestu, po uvozu uglja u Peking, a ove godine će postati i najveći snabdevač gasom u zemlji.

Što se tiče uvoza ruskog aluminijuma u ​​Kinu, on je već dostigao rekordan nivo, a uvođenjem sankcija će se, još više povećati.

Isključivanje dolara iz plaćanja u Kinu je od koristi za uvoznike. To pomaže da se prevaziđu posledice geopolitičkih sukoba i pomeri dolar sa pozicije svetske rezervne valute, smatra izdanje.

Kina, na pozadini novih antiruskih sankcija, dobija prednost u globalnoj trgovini aluminijumom: akcije metala na LME su već skočile za 9,4%, a na Šangajskoj berzi porasle su, samo 2,9%.

I sama Londonska berza, se već priprema za „poplavu” ruskog metala.

Prema novim ograničenjima, nijedan metal iz Ruske Federacije proizveden posle 13. aprila, neće moći da se isporučuje na Londonsku berzu (LME) koja igra centralnu ulogu u globalnom svetu metala, služeći kao merilo za referentne cene za sve od aluminijuma, do cinka.

Borba.Info

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …