EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu zamrznutu sukobom u Ukrajini, upozorila je u utorak viši senator Valentina Matvijenko.

U intervjuu ruskom novinaru Dmitriju Kiseljovu, predsednica Saveta Federacije je rekla da bi potencijalni potez EU da konfiskuje rusku imovinu bio „bez presedana”, dodajući da bi to „uništilo globalnu ekonomiju”.

„Naravno, to bi bilo apsolutno protivzakonito, a svi u Evropi razumeju da to, ne mogu da urade“, rekla je zvaničnica.

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022, Zapad je zamrznuo oko 300 milijardi dolara sredstava ruske centralne banke, od kojih se većina drži u EU.

Moskva je više puta osuđivala zaplenu kao „krađu”.

Zvaničnici u nekoliko zapadnih zemalja, posebno u SAD i Velikoj Britaniji, zalagali su se za potpunu konfiskaciju ruske imovine uprkos široko rasprostranjenoj zabrinutosti da to neće imati pravnu osnovu.

Nasuprot tome, EU je oklevala da to učini, navodno se plašeći ruske odmazde.

Matvijenko je naglasila da Rusija ima „spreman odgovor“ na potencijalnu konfiskaciju. „Imamo predlog zakona koji smo spremni da odmah razmotrimo, kao odgovor.

A Evropljani će izgubiti, više od nas. Oni se, naravno, toga plaše, posebno s obzirom na to da im se privreda urušava“.

Senator je tvrdio da je Vašington razbio EU, i politički i ekonomski. „U oblasti odbrane i bezbednosti, nekada je bio vazal… ali sada su ga Amerikanci jednostavno slomili.

Oni sada žele da ga još više zadave… da bi ga učinili, još manje konkurentnim“, rekla je ona.

Imajući to na umu, Matvijenko je predložila da evropska poslovna zajednica treba žestoko da protestuje protiv potencijalnih zaplena, jer bi one bile glavna meta uzvratnih mera Moskve.

Dok je EU odugovlačila sa konfiskacijom ruske imovine, radila je na planu zaplene profita ostvarenog tim fondovima, kako bi nabavila oružje za Ukrajinu i povećala njen proizvodni kapacitet za odbranu.

Međutim, kako prenosi Politiko, neke članice bloka izrazile su ozbiljne sumnje, u tu inicijativu.

Mađarska i Slovačka su se protivile ideji slanja oružja Ukrajini, dok su Malta i Luksemburg navodno nezadovoljni, što nisu konsultovani o planu.

Mediji

Check Also

Novi lider: Saudijska Arabija i Rusija više ne vladaju OPEK+

Globalno tržište nafte je u grozničavom stanju, koje karakteriše nestabilnost i nedostatak kontrole. Cene robe …