Jeste li sigurni da vam je ušteđevina sigurna?

Investiciono zlato spada u najsigurnije dugoročne investicije i efikasan je štit koji brani vašu ušteđevinu, od inflacije i ekonomske nestabilnosti.

Zlato je u aprilu ove godine ostvarilo svoju najvišu cenu u istoriji – 2431 dolar za uncu, što je oko 78 dolara za jedan gram.

Zlato spada u kategoriju “investicije sigurnog utočišta”. Konflikt u Ukrajini, konflikt u pojasu gaze, slab dolar, visoka inflacija širom sveta – svi ovi faktori guraju cenu zlata.

Iako je interesovanje za ovaj plemeniti metal visoko u Srbiji, ne zna svako gde treba kupiti investiciono zlato ili na šta da obrati pažnju pri kupovini.

Šta je zapravo investiciono zlato?

Prvo je bitno definisati šta je investiciono zlato i kako se ono razlikuje od zlatnog nakita ili “običnog” zlata.

Nakit od zlata ne spada pod investiciono zlato i iz tog razloga se ne može tretirati kao investicija. Cena zlatnog nakita je tipično znatno iznad prosečne cene zlata, jer se u cenu nakita uračunava izrada, umetnička vrednost i premija jer spada u luksuzne proizvode.

Pored toga forma nakita ne ispunjava striktne kriterijume proizvodnje investicionog zlata.

Proizvodnja investicionog zlata mora pratiti striktne parametre koji se zakonski moraju poštovati da bi proizvod bio smatran investicionim zlatom.

Postoje dva tipa investicionog zlata – kovanice i poluge.

Što se tiče kovanica, da bi jedna bila klasifikovana kao investiciono zlato ona mora da je proizvedena nakon 1800. godine, da je bila ili i dalje jeste, zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji iz koje potiče i da je čistoća zlata minimum .900 (21.6 karata).

Najpopularniji zlatnici u Srbiji su definitivno dukat Franca Jozefa i Bečka filharmonija.

Oba zlatnika proizvodi Austrijska kovnica, a Bečka filharmonija je zvanično sredstvo plaćanja i nosi nominalnu vrednost od 100 evra u Austriji.

Naravno, sama vrednost zlata koju sadrži ova kovanica je višestruko vrednije od njene nominalne vrednosti.

Zlatne poluge su dosta prostije, jedna zlatna poluga predstavlja određenu količinu livenog ili kovanog zlata.

Kada je o polugama reč nema toliko zahteva. Ipak, one treba da budu čistoće minimum 995 (23,88 karata).

Ova čistoća predstavlja zakonski minimum ali većina zlatnih poluga koje proizvode svetski renomirane rafinerije imaju čistoću zlata 999.9.

Najpoznatije rafinerije u svetu se nalaze u Švajcarskoj, gde se rafiniše skoro 70% svog zlata na svetu. Ove švajcarske rafinerije su Argor-Heraeus, Valcambi, PAMP i druge.

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini zlata

Kada je u pitanju kupovina zlata u Srbiji bitno je pronaći legitimnog trgovca koji poštuje sve industrijske standarde.

Bitna stvar na koju treba obratiti pažnju je da li trgovac ima direktnu saradnju sa svetski poznatim rafinerijama i kovnicama.

Kada trgovac ima zvaničnu saradnju sa kovnicom ili rafinerijom to znači da on proizvode dobija direktno od njih. Na ovaj način garantujete autentičnost i kvalitet proizvoda koji kupujete.

Pored toga, takođe je bitno da trgovac konstanto ažurira cenu zlata – na svakih 15 minuta.

Na svetskoj berzi se konstanto trguje zlatom i cena se menja više puta tokom dana.

Kako biste garantovali da kupujete proizvode po aktuelnoj svetskoj ceni proverite da li trgovac ažurira svoje cene.

Takođe, jako je bitno kupovati proizvode od svetski poznatih rafinerija i kovnica. Kao što smo pomenuli ranije tu spadaju Argor-Heraeus, Valcambi, Austrijska kovnica, Britanska kraljevska kovnica, PAMP i mnoge druge.

Najlakši način da saznate da li je neka rafinerija ili kovnica svetski poznata je da proverite da li ima LBMA (London Bullion Market Association) sertifikaciju.

Ova sertifikacija je “zlatni standard” u svetu zlata. Rafinerije sa ovom sertifikacijom garantuju najviši nivo kvaliteta.

Kada kupujete proizvode od svetski poznatih i renomiranih rafinerija to vam omogućava da ih lako prodate i unovčite bilo gde u svetu. Ovi proizvodi su svugde prepoznatljivi i poštuju najviše standarde kvaliteta.

Zaključak

Kao što možemo videti iz gore navedenog, investiciono zlato ima striktno propisane parametre i svetski poznate proizvođače.

Jako je bitno paziti od koga kupujete investiciono zlato kako bi garantovali autentičnost, kvalitet i likvidnost vaše investicije.

Najbitnije je pronaći legitimnog trgovca koji poštuje sve svetske standarde.

B92

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …