Severna Koreja mora biti spremna da ‘okupira’ Južnu!

Pjongjang smatra Seul svojim „najštetnijim i nepromenljivim neprijateljem“, rekao je lider

Pjongjang mora biti spreman da zauzme teritoriju Južne Koreje u slučaju „hitne situacije“, rekao je severnokorejski lider Kim Džong Un…

U govoru povodom 76. godišnjice osnivanja severnokorejske vojske u petak, Kim je pohvalio vojsku za „čvrstu zaštitu suvereniteta i dostojanstva zemlje”, od „imperijalističkih vojnih pretnji, ucena i rizika od rata”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Komentarišući sve zategnutije odnose sa Seulom, severnokorejski lider je rekao da je njegova zemlja „sažela istoriju podela i sukoba između našeg naroda i definisala [južno] korejske marionete kao najštetnijeg i nepromenljivog neprijatelja“ Pjongjanga.

U tom kontekstu, Kim je naveo da su u slučaju „vanrednog stanja” severnokorejski kreatori politike „doneli nacionalnu odluku da okupiraju i pacifikuju [južnokorejsku] teritoriju”.

Upozorenje dolazi, nakon što je lider Severne Koreje odbacio ponovno ujedinjenje Pjongjanga i Seula krajem decembra, tvrdeći da se dva suseda pridržavaju dijametralno suprotnih principa.

Kim je prošlog meseca takođe pozvao nacionalni parlament da označi Južnu Koreju kao „neprijateljsku zemlju broj jedan“.

Pjongjang i Seul nikada nisu potpisali mirovni sporazum, nakon završetka Korejskog rata 1950-1953, koji je podelio poluostrvo, a tenzije su i dalje visoke.

Poslednjih meseci Severna Koreja je izvela brojna lansiranja raketa, kritikujući svog južnog suseda, zbog zajedničkih vojnih vežbi sa SAD, koje na poluostrvu imaju oko 30.000 vojnika.

Pozivajući se na američke zvaničnike, The New York Times je u januaru objavio da je Vašington zabrinut da bi Severna Koreja mogla „preduzeti, neki oblik smrtonosne vojne akcije“ protiv Seula.

Izvori lista, međutim, sumnjaju da bi Pjongjang rizikovao bilo šta, što liči, na napad velikih razmera.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …