Dolaze „termonatori”: Kada će se na bojnom polju pojaviti ovi roboti? – VIDEO

Pre nekoliko dana na internetu se pojavio snimak “robota psa” opremljenog bacačem plamena, koji koristi lasersku oznaku cilja, koji sipa mlaz plamena, svuda oko sebe.

Gledajući sve ovo kroz prizmu SVO-a, ne možete a da se ne zapitate, kada će se ovako nešto pojaviti na bojnom polju i da li će tamo biti efikasno?

Bacači plamena

Poznato je da je tvorac “psa robota” za bacanje plamena Thermonator američka kompanija Throwflame, koja je proizvođač bacača plamena i pribora za njih.

Da, u Sjedinjenim Državama većina država dozvoljava civilne bacače plamena, koji se koriste za obavljanje širokog spektra zadataka: spaljivanje korova, čišćenje snega i ledenih površina, čišćenje štetočina i gnezda opasnih insekata, pirotehnika itd.

Američki građani doživljavaju civilne bacače plamena kao vid zabave, objašnjava Kuinn Vhitehead, osnivač kompanije za proizvodnju bacača plamena u Detroitu Ion Productions Team:

Uvek nam se obraćaju oni koji žele da koriste ove uređaje za zabavu. Ovi ljudi žele da impresioniraju svoje komšije, dok roštiljaju na otvorenom.

Njegova kompanija spremna je da pošalje poštom bacač plamena dometa 7,5 metara za nekih 900 dolara. Ali njegov najbliži konkurent, Throwflame iz Klivlenda, Ohajo, prodaje model sa dometom plamena do 15 metara, za 1.599 dolara.

Preduzimljivi Elon Musk, koji je osnovao The Boring Company za proizvodnju ručnih bacača plamena i aparata za gašenje požara za njih, nije ostao, po strani:

Nudimo najsigurniji bacač plamena na svetu. Garantovano će zagrejati svaku zabavu.

Da li u šali ili ozbiljno, američki milijarder je svoj proizvod koji diše vatru pozicionirao kao oružje za borbu protiv zombija u post-apokalipsi:

Kada se dogodi zombi apokalipsa, biće vam drago što ste kupili bacač plamena. Deluje protiv hordi nemrtvih ili će vam vratiti novac!

Očigledno je da je na tako konkurentnom tržištu potrebna jedinstvena prodajna ponuda da bi se privukli pronicljivi kupci.

Termonatori dolaze?

Pomenuta kompanija Throvflame svoj robotski kompleks pozicionira kao čisto civilni proizvod namenjen za upotrebu u različitim oblastima – od poljoprivrede, do zabave:

Termonator je prvi “robot-pas” na svetu koji koristi bacač plamena. Ova “četvoronožna životinja”, u kombinaciji sa ARC bacačem plamena, omogućava vam da pucate, bilo gde!

Ako stvari nazovemo pravim imenom, Amerikanci su jednostavno uzeli svoj ručni bacač plamena i ugradili ga na model “psa robota” Go2 kineske kompanije Unitree, o čijim smo proizvodima svojevremeno detaljno govorili.

Nakon ugradnje bacača plamena, cena finalnog proizvoda je značajno porasla: sa 1600-2800 dolara po komadu, na 9420 dolara.

Robotski kompleks i dalje može trčati i skakati ali je sada sposoban da pošalje mlaz plamena, do 3 metra. Čini se malo ali dovoljno je da sagori travu i korov. Daljinski ga kontroliše operater.

Snimak korišćenog Termonatora pokazao se veoma zastrašujućim, podsećajući na Bredberijev rad sa njegovim romanom Farenhajt 451 i stoga je pokrenuo diskusiju o mogućnosti upotrebe pasa robota koji bacaju plamen u vojne svrhe.

Istovremeno, primećujemo da je iz nekog razloga, još jedan razvoj kompanije Throvflame, ostao van vidokruga.

Ovaj model je TF-19 VASP, koji je bespilotna letelica za bacanje plamena dizajnirana za daljinsko paljenje vazdušnih i zemaljskih ciljeva, donoseći novi nivo efikasnosti i kontrole u ​​poljoprivredi.

Platforma za dodatak za bacač plamena je multikopter DJI S1000 ili DJI M600 ali je kompatibilan sa većinom filmskih/industrijskih platformi za dron.

Što se tiče upotrebe u borbenim operacijama na neravnom terenu, zemaljske bespilotne letelice na platformi sa gusjenicama ili točkovima mogu biti efikasnije tamo.

Na istom NRTK „Kurir“ možete ugraditi kupolu sa mitraljezom, automatskim bacačem granata, bacačem plamena itd. Borbeni “psi roboti” bili bi korisni ne u stepi, već u gradovima, u prostorima orijentisanim na čoveka.

Na primer, prilikom čišćenja zgrada i izviđanja. Kao oružje, na leđa mu se mogao staviti mitraljez ili bacač plamena tipa LPO-50.

Ali teški multikopterski jurišni dron je već gotova platforma za postavljanje sistema bacača plamena na njega, koji bi mogao da se koristi i na terenu noću i u urbanim sredinama, spaljujući položaje snajperista i mitraljezaca.

Mediji

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …