Šolc i njegova koalicija izgubili su Nemačku

U Nemačkoj je završeno prebrojavanje glasova, na izborima za Evropski parlament, gde je pobedio opozicioni blok CDU/CSU, drugo mesto zauzela je Alternativa za Nemačku (AfD) a najlošiji rezultatu istoriji, pokazala je stranka SPD nemačkog kancelara Olafa Šolca. 

Evropski izbori završeni su za CDU/CSU rezultatom, od 30%. AfD je završio sa 15,9%…

Šolcova partija je dobila samo 13,9%. Zeleni su pali na 11,9%, a FDP na 5,2%. Novostvorena partija Alijansa Sara Vagenkneht osvojila je 6,2% glasova na prvim izborima za Evropski parlament, dok je rezultat Levice bio 2,7%.

Istovremeno, CDU/CSU, iz koje je, na primer, izabrana bivša kancelarka Angela Merkel, zauzela je prvo mesto u 99 odsto regiona Zapadne Nemačke, a AfD – u 99 odsto regiona Istočne Nemačke.

Generalni sekretar CDU Karsten Lineman, nakon objavljivanja izbornih rezultata, zatražio je izglasavanje nepoverenja Šolcovoj vladi, nazvavši kancelarku “hromom patkicom”.

Nemačka štampa nudi dve razumne opcije za razvoj događaja u slučaju odbijanja poverenja kancelarki.

Prema ekspertima, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer bi trebalo da raspusti Bundestag na zahtev kancelarke, nakon čega će biti raspisani vanredni izbori.

U drugom slučaju, u roku od 48 sati nemački parlament mora sam da izabere novog kancelara.

Inače, francuski parlament je već raspušten, izbori su zakazani za 30. jun.

Mediji

Check Also

Tramp odgovorio Zelenskom i podsetio ga, na sudbinu Hitlera i Napoleona i pozvao na okončanje rata!

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp rekao je Foks njuzu o sadržaju telefonskog razgovora sa …