Tramp bi mogao da prekine širenje NATO-a!

Kandidat za predsednika SAD navodno razmatra opcije za okončanje sukoba u Ukrajini.

Donald Tramp navodno razmatra sporazum sa Rusijom da ne širi NATO na Ukrajinu i Gruziju, ako bude ponovo izabran za predsednika SAD, navodi se u članku u listu Politiko, pozivajući se na anonimne izvore…

Tramp je verovatno republikanski izazivač aktuelnog predsednika Džoa Bajdena na izborima, u novembru.

U njegovoj kampanji, tek treba da imenuje tim za nacionalnu bezbednost niti da objavi novu agendu za NATO ali Politiko Magazin je izložio moguću u priči objavljenoj u utorak.

„Kao deo ranije neprijavljenog plana za Ukrajinu, pretpostavljeni kandidat GOP razmišlja o sporazumu u kojem se NATO obavezuje da se neće širiti dalje na istok – konkretno na Ukrajinu i Gruziju – i pregovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, o tome kolika je ukrajinska teritorija Moskva može da zadrži“, navodi se u priči, citirajući dva „eksperta za nacionalnu bezbednost povezana sa Trampom“.

Jedan anonimni izvor je rekao da je upoznat sa Trampovim razmišljanjem rekao je da je on „otvoren za nešto što bi sprečilo širenje NATO-a i ne bi se vratilo na granice Ukrajine iz 1991. godine“ ali nije isključio nijednu drugu opciju, „uključujući isporuku velikih količina oružja“ u Kijev.

Iako je malo verovatno da će se Tramp odmah povući iz NATO-a, on će verovatno preispitati blok koji predvode SAD, tako da njegove evropske članice preuzmu veću odgovornost – nešto što izvori Politico brinu da oni zapravo nisu sposobni da urade.

Evropske članice bloka koje ne troše najmanje 2% svog BDP-a, na vojsku, „ne bi uživale odbrambenu moć i bezbednosnu garanciju“ SAD, prema jednom anonimnom izvoru koji je povezan sa Trampom.

SAD „nemaju dovoljno vojne moći da idu okolo“, rekao je za Politiko Elbridž Kolbi, Trampov pomoćnik ministra odbrane za strategiju.

„Ne možemo da lomimo koplja u Evropi, protiv Rusa, kada znamo da Kinezi i Rusi sarađuju i da su Kinezi opasnija i značajnija pretnja.

Evropske članice bloka „treba da proizvedu borbeno kredibilne snage da bi se izborile sa ruskim napadom, kao sada“, dodao je Kolbi.

Kao deo „radikalne preorijentacije“ NATO-a pod Trampom, SAD bi zadržale svoje vazdušne i pomorske baze u Evropi ali bi prepustile „većinu pešadije, oklopa, logistike i artiljerije“ da upravljaju kontinentalnim saveznicima.

Prema Politiku, zemlje EU „očigledno nisu spremne da ispune dramatično proširenu vojnu ulogu u skorije vreme“, dok je kontinent „ekonomski slabiji i više nego ikada zavisan, od američkih energetskih zaliha“.

„Važno je napomenuti da sva ova mišljenja nisu od Donalda Trampa“, rekao je Ričard Grenel, njegov bivši vršilac dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe, na X (bivši Tviter) u odgovoru na članak Politico.

Trampova kampanja nije odgovorila na zahteve medija za komentar.

Mediji

Check Also

Odnosi Rusije i Kine su „ravnopravni“ – Putin

Vašington vuče svoje NATO partnere u Evropi, ka sukobu sa Kinom, smatra ruski predsednik. Ruski …