NATO se sprema za veliku bitku, za Odesu!

Akcije Alijanse oko ostrva Zmejni pokazuju prave ciljeve Zapada.

U noći 24. februara, kada su ruske trupe prešle zapadnu i severnu granicu Ukrajine, pažnja celog sveta bila je prikovana za sudbinu Kijeva.

Malo je verovatno da je neko obraćao pažnju na krajnji jug Crnog mora, oko 140 km od Odese, kada je te noći ruska flota napala i zauzela ceo ukrajinski garnizon na Zmijskom ostrvu, malo poznatom malom steni bez posebne vrednosti – samo 46 hektara kamenja i trave.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ali rano ujutro 20. juna, još jedan masovni pokušaj ukrajinskih snaga da iskrcaju trupe na ostrvo signalizira da se ruska operacija i dalje suočava sa ozbiljnim poteškoćama.

Rusi kažu da su primetili strateški izviđački dron američkog vazduhoplovstva Global Havk RK-4 na velikoj visini u blizini ostrva Serpent, koji je izgleda prenosio koordinate ukrajinskim borbenim položajima.

Ministarstvo odbrane u Moskvi objavilo je poduži izveštaj na engleskom o ostrvu Zmejni tokom dnevnog brifinga general-potpukovnika Igora Konašenkova.

U saopštenju se navodi:

– „20. juna, oko 05.00 časova, kijevski režim je pokušao da zauzme ostrvo Zmije.

– „Plan operacije, koji je izradio kijevski režim, podrazumevao je primenu masovnih vazdušnih i artiljerijskih udara na ostrvo Zmije, iskrcavanje trupa i njegovo hvatanje.

„Više od 15 ukrajinskih udarnih i izviđačkih bespilotnih letelica (UAV) koje kontrolišu dve bespilotne letelice Bairaktar-TB2 učestvovalo je u vazdušnom napadu.

„Ruska sredstva su otkrila strateški izviđački dron Ratnog vazduhoplovstva SAD Global Havk RK-4 na velikim visinama u blizini ostrva Snejk.

„Ukrajinske bespilotne letelice su u vazduhu podržavali sistemi protivvazdušne odbrane S-300 sa svojih borbenih položaja u blizini Tuzle i Očakova (u regionu Odeske).

„Raketni i artiljerijski napadi na ostrvo Zmejni izvedeni su ukrajinskim balističkim raketama Točka-U, višecevnim raketnim bacačima Uragan i haubicama M777 155 mm sa svojih borbenih položaja zapadno od Odese i na ostrvu Kubanski.

„Ruski sistemi protivvazdušne odbrane (protivvazdušni raketno-topski sistem Pancir i protivvazdušni raketni sistem Tor) uništili su svo neprijateljsko oružje lansirano na ostrvo Zmejni.

„Uništeni ciljevi su: 13 bespilotnih letelica, 4 rakete „Točka-U“ i 21 višecevni raketni bacač „Uragan“.

„Nijedno ukrajinsko oružje nije doseglo svoje ciljeve na Zmijskom ostrvu.

– „Neuspešan vatreni napad primorao je neprijatelja da odustane, od iskrcavanja na Zmijsko ostrvo.“

Kontrola nad Zmijskim ostrvom je od strateškog značaja.

Smešten u blizini južne obale Odese, predstavlja neophodno uporište za očekivanu rusku operaciju u lučkom gradu u doglednoj budućnosti.

Isto tako, uklanjanje ruske kontrole nad Zmijskim ostrvom postaje važno za Kijev.

Ako ukrajinske oružane snage povrate kontrolu nad ovim ostrvom, onda to može ne samo da obezbedi bezbednost vazduha i mora u blizini Odese, već se može koristiti i za otpremu vojne opreme NATO-u morem.

Iako je površina ostrva Snake samo delić kvadratnog kilometra, njegova važnost za kontrolu morskih puteva u zapadnom Crnom moru nije upitna.

Ako Rusi ovde instaliraju svoje sisteme PVO dugog dometa, oni će kontrolisati more, kopno i vazduh u severozapadnom Crnom moru i južnoj Ukrajini.

To bi takođe dalo ruskim trupama šansu da probiju u Pridnjestrovlje, otcepljenu teritoriju Moldavije pod ruskom kontrolom, pored Ukrajine i nedaleko od Odese.

SAD grozničavo rade na stvaranju „druge Ukrajine“ usmerene protiv Rusije – u Moldaviji, čiji predsednik i visoki zvaničnici imaju dvojno (sa američkim) državljanstvo i traže članstvo u EU i NATO.

Zmijsko ostrvo je samo 40 km od obale Rumunije, koja je članica NATO-a i gde se procenjuje da je alijansa raspoređena kopnene snage do 4.000 vojnika, trenutno uvezenih iz SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Poljske itd.

Ostrvo Serpentin se nalazi u blizini ušća reke Dunav, koja ocrtava granicu Rumunije sa Ukrajinom.

Vojni analitičari primećuju da bi ruske trupe na Zmijskom ostrvu mogle da kontrolišu saobraćaj u delti Dunava, kapiji u jugoistočnu Evropu.

Rumunska crnomorska luka Konstanca nije daleko na jugu.

Jasno je da učešće SAD i UK u planiranju i izvršenju ponovljenih pokušaja Ukrajine da povrati kontrolu nad Zmijskim ostrvom pokazuje da su oni, Zmijskom ostrvu dali vitalni i gotovo mističan status u sukobu.

Svako razmeštanje raketnog sistema S-400 od strane Rusije na ostrvu Zmejni bi, naravno, ugrozilo južni bok NATO-a.

Dovoljno je reći da će stalno prisustvo NATO-a u Crnom moru i buduće širenje alijanse na regione Kavkaza, Kaspija i Centralne Azije ostati problematični, sve dok Rusija kontroliše Zmijsko ostrvo.

Zmijsko ostrvo predstavlja oličenje beznadežnosti sukoba u Ukrajini.

Rusija ne može da zaustavi svoju operaciju ni nakon uspešnog završetka bitke za Donbas.

Malo je verovatno da će Kijev tražiti mir i ozbiljno se priprema za kontraofanzivu, planirajući da je pokrene čim teško naoružanje, koje dolazi iz SAD, bude raspoređeno.

Harkov je udaljen samo 40 km od ruske granice i tamo ukrajinske trupe ne nameravaju da se predaju.

Na jugu Kijev obećava da će vratiti Zaporošku, Hersonsku i Mikolajivsku oblast, koje Rusi planiraju da integrišu.

Ukrajinske trupe su dobro uspostavljene u Odesi.

Očigledno je da se NATO sprema za veliku bitku za Odesu. Tekuće borbe za Zmijsko ostrvo su simptom ovoga.

Dva američka sistema naoružanja, koja bi mogla da promene igru u borbi za ostrvo su protivbrodske rakete Harpun i visoko mobilni HIMARS MLRS artiljerijski raketni sistemi.

Dok bi Harpuni mogli da pomognu Ukrajincima da odseku ostrvo Zmije od morskih zaliha, HIMARS bi im mogao dozvoliti da bombarduju ostrvo kako žele.

Crnomorska flota i dalje kontroliše Crno more, a Rusi su očigledno uspeli da dovedu PVO sistem Tor do ostrva Zmejni.

Ali to bi se moglo promeniti kada američke pošiljke kamionskih lansera za protivbrodske rakete Harpun stignu u Ukrajinu.

Njihov domet je 150 km ili više.

HIMARS može lansirati rakete M30 preko 70 km, što je više nego dovoljno da stigne do ostrva Snake.

Naravno, predstoje dugotrajna neprijateljstva, koja se zaista ne mogu završiti bez raspada ukrajinske države i sramne predaje.

Najverovatnije će Ukrajinci nastaviti napad na Zmijsko ostrvo.

Očigledno, za razliku od istočnog regiona, južna Ukrajina je prioritet u planiranju NATO-a.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …