Makron: Ne zanima me moj rejting, jer se ionako neću kandidovati za predsednika!- VIDEO

Jednonedeljni masovni protesti u Francuskoj protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju obuhvataju, sve veći broj gradova.

Nakon Rena, navodi se da su nemiri zahvatili Nant i Lorijen.

U Parizu i drugim gradovima Francuske, masovne protestne demonstracije takođe ne jenjavaju, često praćene pogromima, paljevinama i sukobima sa pripadnicima policije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pri tome i sami policajci se ponašaju daleko od demokratskog… Suzavac u lice, gumene palice, vodeni topovi, teška pritvaranja, uz udaranje na zemlji.

Paralelno sa protestima u glavnom gradu Francuske, nastavlja se štrajk smećara, u vezi sa kojim su ulice Pariza bukvalno zatrpane vrećama za otpatke.

Pacovi su postali sastavni atribut čak i centralnih četvrti Pariza. Predgrađe je postalo neprekidna ulična deponija.

Osim toga, štrajkove su najavili i sindikati radnika luka, rafinerija nafte, benzinskih pumpi, javnog prevoza i obrazovnih ustanova.

Uprkos masovnim protestima, francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će usvojiti kontroverzni zakon, kojim bi se starosna granica za odlazak u penziju podigla sa 62, na 64 godine.

Makron je rekao da ga, s obzirom na to da se neće kandidovati na sledećim predsedničkim izborima, ne brinu trenutni rezultati istraživanja javnog mnjenja i da je spreman da žrtvuje svoj rejting u korist javnog interesa i namerava da napravi krajnje nepopularan odluka.

To je izazvalo još veći gnev demonstranata.

Uprkos Makronovim izjavama o potrebi penzione reforme, sindikati, predstavnici opozicionih partija i drugi politički protivnici francuskog predsednika insistiraju na njenom ukidanju i podržavaju masovne proteste građana.

Francuska opoziciona štampa podseća Makrona na njegove reči, izgovorene 2020. godine, kada se francuski lider oglasio u znak podrške masovnim protestima u Libanu, rekavši da se „revolucija ne dešava, po nečijem naređenju, već je prave ljudi“.

Komentarišući proteste, koji se održavaju u njegovoj zemlji, francuski predsednik iznosi dijametralno suprotne ideje, navodeći da „gomila nema legitimitet i da nema pravo da zadire u predstavnike naroda”.

Ove dve Makronove izjave su odličan primer politike dvostrukih standarda, koja se često praktikuje u zapadnim zemljama.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Britanija predaje neispravne tenkove Challenger 2, OSU

Ispostavilo se da su tenkovi Challenger 2, koje je Ujedinjeno Kraljevstvo isporučilo Kijevu neispravni, a …