Novak je svaki poen u svojoj najvećoj karijeri svih vremena, osvojio časno i pošteno! – VIDEO

Karlos Alkaraz u epskom finalu Vimbldona pobedio je Novaka Đokovića u pet setova i zadrži prvo mesto na ATP listi.

Španac je slavio posle 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4 za četiri časa i 42 minuta neverovatne borbe.

Dvadesetogodišnji teniser je u Londonu došao do druge Gren slem titule u karijeri u drugom učešću u finalu. Prethodno je pehar podigao na US Openu 2022.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo je bio treći međusobni duel Srbina i Španca – Alkaraz je slavio u prvom u polufinalu Mastersa u Madridu 2022. sa 6:7 (5), 7:5, 7:6 (5), a Novak mu se revanšivao nedavno u polufinalu Rolan Garosa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Talentovani Španac je upisao 12. pobedu u nizu na travi i postao je treći najmlađi šampion Vimbldona posle Borisa Bekera i Bjorna Borga.

Alkaraz je u prestonici Engleske došao do 12. titule u karijeri, odnosno čak šeste ove godine.

Nole je ostao na 23. Gren slem trofeja (ukupno 94 u karijerri), odnosno sedam u Londonu, a jedan više ima Rodžer Federer. Đoković je izgubio drugo od devet finala u prestronici Engleske, prvo od 2013. i neuspeha u duelu sa Endijem Marijem.

Takođe je prekinuo niz od 45 trijumfa na Centralnom terenu.

Prethodno je izgubio od Tomaša Berdiha u četvrtfinalu 2017.

Đoković je sjajno odigrao prvi set, imao je samo dve neiznuđene greške, i za svega 35 minuta taj deo meča dobio je sa ubedljivih 6:1.

Nole je dva puta oduzeo servis protivniku, u drugom i četvrtom gemu ali i pored spektakularnih poteza bilo je evidentno da je publika velikom većinom na strani mladog Španca.

Nije bilo neočekivano.

Španac je odlučnije počeo drugi set, imao je i istina i sreće kod nekih poena, tako da je uz brejk u drugom gemu poveo sa 2:0.

Ipak, usledio je ekspresan odgovor Đokovića, koji je u sledećem ponovo morao sa spasava brejk loptu ali je za razliku od drugog ovoga puta bio uspešan.

Kod rezultata 5:4 za Alkaraza igralo se na razliku, a uz malo sreće Nole je izjednačio i potom se ušlo u tajbrejk.

Srpski teniser je prvi došao do set lopte kod rezultata 6:5 ali je Španac osvoji tri naredna poena, izjednačio na 1-1, i prekinuo Novakovu seriju od 15 uzastopno osvojenih tajbrejkova na Gren slem takmičenjima.

Alkaraz je za osvajanje titule zaradio 2.35 miliona funti, a Đoković duplo manje.

Treći set u potpunosti je pripao mladom Špancu koji je bukvalno leteo po terenu i koristio svaku grešku Đokovića.

Uz Karlitosa je bila i publika, a ostaće upamćen peti gem koji je trajao čak 26 minuta i u kome je Alkaraz po drugi put oduzeo servis protivniku za 4:1.

Alkaraz je posle 6:1 u trećem setu pun samopouzdanja ušao u sledeći i već u drugom gemu imao je dve brejk lopte koje nije iskoristio.

Kako je vreme prolazilo Đoković je bio sve bolji, pronalazio je svoju igru i kod rezultata 2:2 napravio je ključni brejk.

U devetom gemu Nole je još jednom oduze servis protivniku za ubeljivih 6:3.

U prva dva gema odlučujućeg seta obojica su imala po jednu brejk loptu, Nole je čak bio na korak da povede sa 2:0 ali loptica ga nije poslušala.

Ključni detalj viđen je u trećem gemu kada je Alkaraz oduzeo servis protivniku i potom zahvaljujući sigurnom servisu došao do najveće pobede u karijeri.

Sport klub

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Hristos vaskrse! Brba.Info vam želi srećan Uskrs!

Pravoslavni vernici danas slave Uskrs po Julijanskom kalendaru – vaskrsenje Isusa Hrista, najvažniji hrišćanski praznik. …