Američki general: Rusija destabilizuje situaciju u celom svetu i predstavlja pretnju za SAD

Rusija destabilizuje situaciju u celom svetu i predstavlja pretnju za SAD, izjavio je šef evropske komande američkih snaga i vrhovni komandant Združenih snaga NATO-a u Evropi general Tod Volters na simpozijumu vojno-vazduhoplovne asocijacije.

„Bez obzira na sveopšte osude međunarodne zajednice i kontinuirane ekonomske sankcije, Rusija izvodi zlonamerne akcije, usmerene na destabilizaciju situacije u celom svetu. Mnoge takve akcije se izvode u Evropi.

Rusija nastavlja da bude pretnja postojanju SAD i naših evropskih saveznika“, rekao je Volters, prenosi sajt američkog Ministarstva odbrane.
General je dodao da Rusija pokušava da sačuva sferu uticaja iz vremena sovjetske ere i koristi silu protiv susednih država.

Pored toga, tvrdi Volters, Moskva „koristi netradicionalne instrumente, kao što su vojne kompanije, pokušavajući za zaplaši, oslabi i posvađa SAD i njihove saveznike“.

Ranije je zamenik predsednika Komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD general Džon Hajten saopštio da Pentagon, poslednje što želi je rat sa Rusijom i Kinom.

Rusko-američki odnosi su, praktično, kroz celu svoju istoriju bili napeti. Nakon 2014. godine, zbog situacije u Ukrajini i oko Krima, dijalog sa Briselom je takođe sve slabiji. Zapad, optužujući Moskvu da se meša u unutrašnje stvari Kijeva, uveo joj je sankcije. Moskva je odgovorila istom merom i više puta odbacivala optužbe na njen račun.

Check Also

Rusi nezadrživo napreduju! OSU izgubile 6.675 vojnika!

Grupe ruskih trupa samouvereno nastavljaju da sprovode specijalne operacije, na teritoriji Ukrajine. Ovo je saopštilo …