Rusija neće podržati imenovanje Šmita za visokog predstavnika!

Kalabuhov je istakao da je vreme da o BiH odlučuju domaći političari i predstavnici konstitutivnih naroda, a ne međunarodna zajednica.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov saglasili su se danas u Istočnom Sarajevu da je Kancelariju visokog predstavnika (OHR) u BiH pregazilo vreme i da predstavlja klasični anahronizam.

Dodik i Kalabuhov razmenili su mišljenja u vezi sa posljednjim odlukama Saveta za implementaciju mira (PIK) i, kako navode, pokušaju nezakonitog imenovanja visokog predstavnika.

Kalabuhov je istakao da je vreme da o BiH odlučuju domaći političari i predstavnici konstitutivnih naroda, a ne međunarodna zajednica.

Ambasador Rusije u BiH ponovio je da njegova zemlja neće podržati imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH, jer Rusija jasno zagovara okončanje mandata OHR-a koji je anahroni instrument međunarodne zajednice.

Dodik je naglasio da sama činjenica da se ne može obezbediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika govori da on i ne treba da postoji, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH ponovio je da se Republika Srpska zalaže za konsenzus i poštovanje Dejtonskog sporazuma, odnosno međunarodnog prava, te da svako nametanje bilo kakvih rešenja samo degradira BiH.

Srna

Check Also

Rusko MUP stavilo na poternicu bivšeg predsednika Ukrajine, Porošenka

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije posle Vladimira Zelenskog, na poternicu stavilo i bivšeg predsednika Ukrajine, …