Rusija neće podržati imenovanje Šmita za visokog predstavnika!

Kalabuhov je istakao da je vreme da o BiH odlučuju domaći političari i predstavnici konstitutivnih naroda, a ne međunarodna zajednica.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov saglasili su se danas u Istočnom Sarajevu da je Kancelariju visokog predstavnika (OHR) u BiH pregazilo vreme i da predstavlja klasični anahronizam.

Dodik i Kalabuhov razmenili su mišljenja u vezi sa posljednjim odlukama Saveta za implementaciju mira (PIK) i, kako navode, pokušaju nezakonitog imenovanja visokog predstavnika.

Kalabuhov je istakao da je vreme da o BiH odlučuju domaći političari i predstavnici konstitutivnih naroda, a ne međunarodna zajednica.

Ambasador Rusije u BiH ponovio je da njegova zemlja neće podržati imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH, jer Rusija jasno zagovara okončanje mandata OHR-a koji je anahroni instrument međunarodne zajednice.

Dodik je naglasio da sama činjenica da se ne može obezbediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika govori da on i ne treba da postoji, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH ponovio je da se Republika Srpska zalaže za konsenzus i poštovanje Dejtonskog sporazuma, odnosno međunarodnog prava, te da svako nametanje bilo kakvih rešenja samo degradira BiH.

Srna

Check Also

Sprema se haos! Više niko nije bezbedan!

Na međunarodnu bezbednost utiču i stari i novonastali sukobi, od kojih nijedna zemlja ne može …