Rusija počela da testira prvu podmornicu koja će nositi strašne “Posejdone”

Ratna flota Rusije počela je da testira nuklearnu podmornicu „Belgorod“ koja će biti prvi eksperimentalni nosač bespilotnih podvodnih aparata „Posejdon“.

Testiranja će potrajati još godinu i po.

Ako e bude iznenađenja, podmornica će biti uključena u sastav Ratne flote.

Prvi pravi i kompletni nosač „Posejdona“ treba da bude nuklearna podmornica „Habarovsk“ koja treba da bude porinuta u more narednih meseci.

NJena testiranja će trajati najmanje dve godine.

„Habarovsk“ će moći da plovi brzinama do 32 čvora, da se spušta do 500 metara dubine i da ne isplovljava do 120 dana.

Vladimir Putin je objavio da će podvodni aparati „Posejdon“ moći da nose i klasični eksploziv i noklearne glave i da uništavaju nosače aviona i obalska utvrđenja i infrastrukturu.

Mnogi vojni stručnjaci „Posejdone“ smatraju nuklearnim torpedima koje će nositi i lansirati podmornice. Moskovski vojni komentator – pukovnik Viktor Baranec – naglašava:

„Ti aparati su programirani da se neprimetno približe protivničkoj obali i da se spuste na morsko dno i u njega zariju. I da u tom položaju čekaju komandu. Kad komanda usledi – aparat će eksplodirati kao atomska bomba. To će izazivati cunami koji će rušiti sve pred sobom – nosače aviona, druge brodove, razarati luke i gradove. Teško da će neko u narednih sto godina smisliti nešto što bi neutralisalo „Posejdone“!“

(Fakti.org)

Check Also

Putin i Lukašenko rekli su da više ne priznaju Zelenskog kao legitimnog predsednika Ukrajine!

Ruski lider je, nakon pregovora sa beloruskim kolegom, tokom razgovora sa novinarima, rekao da Moskva …