Izraelski obaveštajac Kedmi rekao kakav će odgovor dobiti SAD ako napadnu Rusiju nuklearnim raketama

Politički i vojni analitičar Jakov Kedmi smatra da Sjedinjene Države neće moći da izbegnu veliki rat s Rusijom, instaliranjem malih nuklearnih naboja na rakete Trident.

U aprilu je Amerika stavila u pripravnost modernizovanu verziju balističkih raketa Trident II sa nuklearnim bojevim glavama W76-2, čija je snaga skoro dve kilotone.

Veruje se da se ovo oružje može koristiti bez pretnji globalnim nuklearnim odgovorom potencijalnog neprijatelja.

Kedmi veruje da u postupcima Pentagona nema logike. Moskva je već spomenula posledice bilo kakvih raketnih napada usmerenih ka njenoj teritoriji.

Stručnjak je objasnio da Amerikanci pogrešno veruju da se veliki rat može izbeći malim nuklearnim nabojima.

Odgovor Moskve mora se uzeti u obzir: nije važno ko će i koje rakete lansirati prema Rusiji – napad će biti u smeru Sjedinjenih Država i biće mnogo jači.

Koristiće se najjače strateško oružje, čiji naboji iznose desetine megatona.

Uz to, stručnjak je skrenuo pažnju na činjenicu da sa ekonomskog stanovišta nije praktično opremiti rakete Trident nuklearnim nabojem.

Snaga takve rakete ne odgovara troškovima koji su potrebni za njeno stvaranje i održavanje.

Ranije je rusko ministarstvo spoljnih poslova komentarisalo situaciju sa novim američkim raketama. Primećuje se da takve bojeve glave doprinose snižavanju praga za upotrebu nuklearnog oružja i to preti čitavom svetu.

Podsećamo da je nedavno Vladimir Putin poslao preteće upozorenje čitavom Zapadu a naročito SAD, da ukoliko krene bilo kakva raketa ka Rusiji, makar i nenuklearna, da će automatski Rusija odgovoriti nuklearnom odmazdom.

Autor: Borba.info

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …