Srpski piloti i ruski specijalci napravili PREOKRET: Haftar napreduje – Turci gube bitke

Haftarova vojska porazila je snage PNS-a južno od Tripolija i kreće se ka Garjanu

Libijska nacionalna vojska (LNA), kojom komanduje general Kalifa Haftar, ponovo je stekla kontrolu nad jednim od ključnih naselja južno od Tripolija.

Kako se navodi, snage LNA su nakon duge bitke porazile snage takozvane Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saraja i zauzele grad Al-Asab.

Nedavno su snage PNS-a saopštile da je grad pod njihovom kontrolom. Međutim, Haftarove trupe počele su da objavljuju fotografije iz ovog naselja, koje su postale dokaz preuzimanja grada od strane LNA i poraza snaga PNS-a.

Treba podsetiti da su snage Fajez Saraja (šef PNS-a), uz podršku turskih snaga i militanata koje je Ankara prebacila iz sirijskog Idliba, 21. maja oterale libijsku Nacionalnu armiju iz grada i okoline, što je predstavljeno kao “velika pobeda”. Ali prošlo je 10 dana i sve se okrenulo za 180 stepeni.

Sada se LNA kreće u nekoliko kolona u drugi važan grad – Garjan. Sada je pod kontrolom PNS-a i militanata iz Idliba. Da bi se suprotstavili napredovanju Haftarovih snaga, aktivirani su turski napadački bespilotni avioni Bajraktar, ali nisu uspeli da nanesu štetu.

Kolone su praćene sistemima protivazdušne odbrane, uključujući raketni sistem protivazdušne odbrane Pancir.

Prema nekim izveštajima, govorimo o raketnim sistemima protivazdušne odbrane koje su u Libiju isporučili Ujedinjeni Arapski Emirati.

U sedištu LNA tvrde da su nakon gubitka Al-Asaba nastala neslaganja u logoru PNS-a i da su se „neke jedinice pobunile protiv Erdoganovih snaga“.

Trenutno nema potvrde informacija o “neredima” u kampu snaga PNS-a južno od Tripolija.

Informacije sa ratišta ukazuju da je sunovrat turskih snaga u Libiji nastao zbog dejstva ruskih specijalaca iz “Vagner grupe” i ruskih aviona bez oznaka kojima upravljaju srpski piloti.

Kremlj zvanično negira bilo kakvu vezu sa ovim trupama ruskih specijalaca.

Borba.info

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …