Ko je Jevgenij Primakov – Novi Putinov čovek za Srbiju i bolna Vučićeva tačka?

Jevgenije Primakov u poslednje vreme u srpskim medijima prolazi kroz toplog zeca kroz koji prolaze svi koji se drznu da kažu nešto protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Problem u svemu ovome je što on to nikada nije radio, već je, kao što bi svaki profesionalni novinar trebalo, izveštavao o stvarima od interesa za rusku javnost, tvrdi za “Danas” Mlađan Đorđević, bivši savetnik predsednika Srbije u vreme Borisa Tadića.

Đorđević je komentarisao pisanje lista naših medija da je Primakov u aprilu, kada je intervjuisao Aleksandra Vučića, predsedniku Srbije, predložio tehničku vladu sa liderima SZS Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem.

„Blic“ piše i da je Primakov sada imenovan na čelu organizacije Ruska saradnja, koja finansira sve ruske kulturne centre (domove) u inostranstvu, kao i da mu je cilj da odvoji Srbiju od Evropske unije.

Đorđević smatra da je Primakov postao tema srpskih medija zato što je prvi koji je predstavio srpsku opoziciju javnosti Rusije.

– Imao sam tu čast da budem gost u „Međunarodnoj panorami“, tokom koje sam Aleksandra Vučića nazvao izdajnikom, što on nesumnjivo jeste. Govorio sam o stavovima Srpske pravoslavne crkve, većine naroda Srbije i srpske opozicije po pitanju razgraničenja i podele Kosmeta, kao i o važnosti da se Rusija takvom pogubnom planu suprotstavi. Bio je to prvi i za sada još uvek jedini put da je neko od predstavnika srpske opozicije mogao ruskoj javnosti da predstavi takve stavove. Prilično sam siguran da ni u izveštajima ambasade ove zemlje u Srbiji, kao ni u izveštajima velikih novinskih agencija, koje imaju dopisnike kod nas, takva informacija nikada ne nađe svoje mesto. Ovo je bilo dovoljno da Primakov, poslanik Dume i savetnik predsednika Dume Volodina, čovek koji je mnogo učinio za srpsko-ruske odnose i čija Humanitarna misija godinama pomaže nerazvijene delove naše zemlje, očigledno zauvek bude prokazan kao podržavalac srpske opozicije i, samim tim, neprijatelj Aleksandra Vučića – navodi Đorđević.

„Drugi „greh“ Primakova je, dodaje Đorđević, u tome što je u svoju emisiju neposredno pred odlazak Vučića u Soči 2019. pozvao i jednog od najboljih poznavalaca prilika na Balkanu, Nikitu Bondareva, s kojim je govorio o aferi „Krušik“ i izvozu srpskih mina u Ukrajinu.

Bondarev je zajedno s Primakovim komentarisao umešanost u ove poslove ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i njegovog oca, kao i aferu „špijun iz ruske ambasade“, navodi Đorđević.

– O ovoj emisiji su izvestili mnogi mediji u Srbiji, a nakon nje je usledio prvi otvoreni napad na Primakova: izmišljena je afera o njegovom navodnom „zahtevu“ da Vučić napravi vladu s predstavnicima SZS, nakon čega je, jelte, bio izbačen iz kabineta. Vučić nikada ove navode nije zvanično demantovao, iako postoji svedok da se ništa slično nije dogodilo u liku poznatog novinara Đura Bilbije, koji je kao prevodilac prisustvovao susretu, tvrdi Đorđević ocenjujući da je ovakva Vučićeva igra „samo nastavak njegove šizofrene politike“.

– On (Vučić) će se u sedam dana, od 18. do 24. juna dva puta susresti s Putinom, pa mu ovakvi naslovi u služe da se opravda pred Zapadom. S jedne strane, Zapadu priča da Rusija finansira proteste kako bi ga srušila s vlasti, dok u isto vreme u Rusiji priča suprotno. On uvek igra takvu igru, pa će se tako i sada slikati s Putinom par dana pred izbore, kako bi to videli njegovi birači, bez obzira što na predstojećim lažnim izborima prava opozicija neće ni učestvovati – samtra Đorđević.

Smatra i da je „Vučić pomislio da može da bira kadrove u Rusiji“.

– Očigledno je da se Vučić megalomanski zaigrao i misli da može da kadrira i u Ruskoj Federaciji, te pokušava da spreči vrsnog političara i prijatelja srpskog naroda da dođe na to važno mesto. Ono što je sigurno je da bi postavljanjem Primakova na mesto direktora Rossotrudničestva ova agencija dobila aktivnog, mladog čoveka koji je sposoban da je uzdigne na viši nivo, a Srbija bi od toga mogla samo da profitira – tvrdi Mlađan Đorđević.

Jevgenij Primakov (unuk premijera Primakova, poznatog po tome što je „okrenuo avion“ i otkazao posetu SAD kada je počelo NATO bombardovanje SRJ) na Fejsbuku je demantovao da je postavljen za direktora Ruske saradnje, rekavši da se to može proveriti na sajtu Kremlja.

Vučić je ranije izjavio „Blicu“ da postoji službena beleška o njegovom razgovoru sa Primakovim, ali da neće da iznosi detalje. Na pitanje novinara juče je ponovio da Beograd i Moskva imaju prijateljske odnose, i da je on lično ponosan na to što je dobio orden Aleksandra Nevskog.

(Danas.rs)

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …