KRAJ TRŽNIH CENTARA: “Zara” zatvara 1.200 prodavnica širom sveta

Nakon gubitka od 409 miliona evra u prvom kvartalu, španski gigant u proizvodnji odeće zatvara 1.200 prodavnica i ulaže milijardu evra u internet prodavnice. Posao će zbog toga izgubiti hiljade radnika ove kompanije.

U cilju povećanja internet prodaje, Zara će zatvoriti 1.200 prodavnica širom sveta. Zatvaranja će biti uglavnom u Aziji i Evropi. Ukupna vrednost će tako preći sa sadašnjih 7.412 na 6.700 – 6.900 nakon reorganizacije, što takođe predviđa otvaranje 450 novih prodavnica.

Posledice pandemije koronavirusa teško su pogodile kompaniju „Inditex“, u čijem se vlasništvu nalazi brend Zara. Kompanija je u prvom kvartalu zabeležila neto gubitak od 409 miliona evra.

U maju je ukupan promet smanjen za 51%, što nije toliko negativna cifra s obzirom na period zatvaranja zbog pandemije, što je prisililo kompaniju da zatvori 90% svojih prodavnica širom sveta.

Međutim, rast internet prodaje delimično je nadoknadio pad, budući da je elektronska trgovina porasla za 50% u odnosu na prethodnu godinu tokom kvartala i za 95% u odnosu na april 2019. godine.

„Inditex“ će u prodavnice koje će postati uglavnom distributivni centri uložiti još 1,7 milijardi evra. U ovim prodavnicama će se takođe odlagati skladišne zalihe za onlajn prodaju. Ovo je i jedan od načina da kompanija podnese smanjenje broja potrođšača u prodavnicama nakon ponovnog otvaranja.

Da „Inditeks“ i Zara nisu usamljeni, svedoče i primeri brojnih drugih lanaca prodavnica. Na primer, u Velikoj Britaniji, modni brendovi „Monsoon Accessorize“ i „Kuiz“ zatvoriće svoje prodavnice, a stotine radnih mesta su izgubljene.

U Italiji prvi konkurent Zare, švedski „H&M“, najavio je zatvaranje osam prodavnica, od Milana do Barija. Ugostiteljski sektor je takođe teško pogođen: poslednja najava stiže od kompanije „Starbaks“, koja je upravo najavila promenu strategije usmerenu na novi koncept prodavnice.

Takođe, stručnjaci iz SAD-a procenjuju da će koronavirus ubrzati kraj velikih tržnih centara i da će 500 od 1.000 trenutno aktivnih kompanija biti zatvoreno ili potpuno transformisano za dve godine.

Check Also

Desetine aerodroma, banaka i medija zatvoreno!

U petak, 19. jula, širom sveta je prijavljen globalni prekid u radu uređaja koji koriste …