KRAJ TRŽNIH CENTARA: “Zara” zatvara 1.200 prodavnica širom sveta

Nakon gubitka od 409 miliona evra u prvom kvartalu, španski gigant u proizvodnji odeće zatvara 1.200 prodavnica i ulaže milijardu evra u internet prodavnice. Posao će zbog toga izgubiti hiljade radnika ove kompanije.

U cilju povećanja internet prodaje, Zara će zatvoriti 1.200 prodavnica širom sveta. Zatvaranja će biti uglavnom u Aziji i Evropi. Ukupna vrednost će tako preći sa sadašnjih 7.412 na 6.700 – 6.900 nakon reorganizacije, što takođe predviđa otvaranje 450 novih prodavnica.

Posledice pandemije koronavirusa teško su pogodile kompaniju „Inditex“, u čijem se vlasništvu nalazi brend Zara. Kompanija je u prvom kvartalu zabeležila neto gubitak od 409 miliona evra.

U maju je ukupan promet smanjen za 51%, što nije toliko negativna cifra s obzirom na period zatvaranja zbog pandemije, što je prisililo kompaniju da zatvori 90% svojih prodavnica širom sveta.

Međutim, rast internet prodaje delimično je nadoknadio pad, budući da je elektronska trgovina porasla za 50% u odnosu na prethodnu godinu tokom kvartala i za 95% u odnosu na april 2019. godine.

„Inditex“ će u prodavnice koje će postati uglavnom distributivni centri uložiti još 1,7 milijardi evra. U ovim prodavnicama će se takođe odlagati skladišne zalihe za onlajn prodaju. Ovo je i jedan od načina da kompanija podnese smanjenje broja potrođšača u prodavnicama nakon ponovnog otvaranja.

Da „Inditeks“ i Zara nisu usamljeni, svedoče i primeri brojnih drugih lanaca prodavnica. Na primer, u Velikoj Britaniji, modni brendovi „Monsoon Accessorize“ i „Kuiz“ zatvoriće svoje prodavnice, a stotine radnih mesta su izgubljene.

U Italiji prvi konkurent Zare, švedski „H&M“, najavio je zatvaranje osam prodavnica, od Milana do Barija. Ugostiteljski sektor je takođe teško pogođen: poslednja najava stiže od kompanije „Starbaks“, koja je upravo najavila promenu strategije usmerenu na novi koncept prodavnice.

Takođe, stručnjaci iz SAD-a procenjuju da će koronavirus ubrzati kraj velikih tržnih centara i da će 500 od 1.000 trenutno aktivnih kompanija biti zatvoreno ili potpuno transformisano za dve godine.

Check Also

Prekršio sve što postoji na svetu pa se poziva na ustav

Demokratska partija socijalista podsetile je da se vladika Danilo odrekao verske titiule i od Crne …