Predsednik Srbije Aleksandar Vučić “uštopovao” sankcije Rusiji!

Beograd će ostati pri svojoj politici nenametanja ograničenja Moskvi, obećava Aleksandar Vučić.

Beograd će se, uprkos tome što je pretrpeo „ogromnu štetu“, boriti da održi svoju politiku nepridruživanja drastičnim međunarodnim sankcijama uvedenim Moskvi, zbog sukoba u Ukrajini, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Izdržali smo osamdeset dana“ bez ograničavanja Rusije i „cena koju plaćamo, je ogromna“, rekao je Vučić lokalnoj televiziji Prva u nedelju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Srbija nema pristup tržištu kapitala i ne može da servisira svoje inostrane kredite, što utiče na dobrobit stanovništva, požalio se on.

„Kažu: ’Vučić najavljuje uvođenje ruskih sankcija‘.

Ne, borićemo se dokle god možemo.

Pretrpeli smo ogromnu štetu ali ne tražimo ‘hvala’“, insistirao je predsednik.

Srbija se tako ponaša, jer je “suverena i nezavisna zemlja”, koja je svesna “koliko su sankcije nepravedne i nepotrebne”, rekao je on.

Pitanje ograničenja prema Moskvi usko je vezano i za snabdevanje ruskim gasom i naftom, od kojih Srbija u potpunosti zavisi, rekao je Vučić i izrazio nadu, da će Beograd na predstojećim razgovorima moći, da dogovori „dobru cenu“ energenata.

Prošlog meseca srpski predsednik je tvrdio da je ucenjen, da uvede ograničenja na saveznika svoje zemlje Rusiju, pri čemu se Beogradu preti sopstvenim energetskim sankcijama, ako to odbije.

SAD, EU i neke druge zemlje uvele su brojne sankcije Moskvi, nakon što je pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara.

Ograničenja su dovela do zamrzavanja stranih sredstava Ruske Centralne banke i raznih drugih subjekata i pojedinaca, što je efektivno odsečilo Rusiju od tržišta novca, kojim dominiraju dolar i evro, a takođe su dovela do toga, da je veliki broj velikih međunarodnih kompanija prestao da posluje sa tom zemljom.

Ovi i drugi potezi učinili su Rusiju najsankcionisanim zemljom na svetu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Politiko: Vašington radi upravo ono, što ruski predsednik želi

Najviši evropski zvaničnici su besni na postupke administracije američkog predsednika Džoa Bajdena i sada optužuju …