Tramp je “politička pretnja” Velikoj Britaniji!

Potencijalni reizbor bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa mogao bi da bude “problematičan” za nacionalnu bezbednost Britanije, zbog njegovog stava prema NATO-u, upozorio je bivši šef obaveštajne službe MI6.

Ričard Dirlav, koji je vodio MI6 od 1999. do 2004. godine, razgovarao je o potencijalnim pretnjama Velikoj Britaniji 2024. u intervjuu za Skaj njuz u nedelju…

On je ukazao na sukob Rusije i Ukrajine i „dugoročno ponašanje Kine“, pre nego što je prešao na trku za predsednika SAD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Morate dodati i političku pretnju, zbog koje sam zabrinut, a to je reizbor Trampa… što mislim da je problematično za nacionalnu bezbednost Velike Britanije“, rekao je Dearlav.

On je objasnio da je to velika stvar za Veliku Britaniju ako Tramp, s obzirom na njegov kritički odnos prema NATO-u, „deluje ishitreno i nanosi štetu atlantskom savezu“.

„Sva jaja stavljamo u korpu NATO-a u odbrambenom smislu.

Ako je Tramp zaista ozbiljan u vezi, da tako kažem, promene ravnoteže, mislim da je američki nuklearni kišobran za Evropu, po mom mišljenju, od suštinskog značaja za evropsku bezbednost i odbranu“, rekao je bivši šef špijuna.

Tokom svog boravka u Beloj kući, Tramp je omalovažavao NATO, nazivajući ga „zastarelim“ i dovodeći u pitanje relevantnost bloka u savremenom svetu.

On je takođe doveo u sumnju posvećenost Vašingtona odbrani svojih saveznika i naveo da druge članice NATO-a, nisu dovoljno doprinele.

„Vidite, NATO je iskoristio našu zemlju. Evropske zemlje su to iskoristile“, rekao je bivši predsednik nedavno za „Foks njuz“, dodajući da njegov odnos sa NATO zavisi, od toga da li se „odnose ispravno prema nama“.

Uprkos nekoliko sudskih sporova protiv njega, Tramp ostaje favorit za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

Nedavna anketa Morning Consult-a pokazuje da on vodi sa podrškom, od 69%, dok njegov najbliži rival zaostaje daleko iza.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …