UDARNA VEST: U SAD stvorena “autonomna zona” – naoružani građani se odvojili od Amerike, ne priznaju zakone i imaju svoju vojsku i policiju

Amerikanci su sami sebi napravili ono što su decenijama pravili zemljama i narodima koji im nisu bili po volji ili us im stajali na putu.

Stvorili su „Autonomnu zonu Sijetl“ i prodemonstrirali kako se unutar SAD može efikasno koristiti nasilje za političke ciljeve.

Vodeći list američkog biznis-novinarstva The Wall Street Journal opisao je „Autonomnu zonu Sijetl“ kao teritoriju na kojoj se ne primenjuju američki zakoni i nad kojom nisu nadležne ni policija SAD ni administracija Donalda Trampa.

Formiranje zone poznate i pod skraćenicom CHAZ (Capitol Hill Autonomous Zone) počelo je nakon što je gradonačelnica Sijetla DŽeni Derkan naredila policiji da deo grada oko policijske stanice pred kojom je bilo poprište sukoba između policije i demonstranata.

Učesnici protesta su odmah zauzeli i susedni park, a policijskoj stanici promenili ime u Seattle’s People’s Department.

Među demonstrantima je i useljenik iz Etiopije Fekadu Ibibesi koji je američkim novinarima rekao: „Ako nema policije -nema problema“.

Prema pisanju The New York Post, oko šest blokova zgrada, koje se nalaze u blizini policijske stanice, podignute su barikade. Na jednoj tabli je napisano „Ulazite u Capitol Hill Zone“, a na susednoj „Izlazite iz Sjedinjenih Država“.

Unutar zone se kreću naoružane patrole, a vedeću ulogu u njenom formiranju odigrali su radikalni i naoružani aktivisti Demokratske partije. Sama zona je u funkciji slabljenja i rušenja Trampove vlasti.

Da nije tako, svi vodeći američki mediji već danima bi zahtevali potpuno uništenje te „separatističke enklave“. Sa upotrebom jurišne policije, a i Oružanih snaga SAD – ako zatreba.

Uostalom, na strani demonstranata su i gradonačelnica Sijetla i guverner države Vašington.

„Zonaši“ su već objavili: „Policijsku upravu u Sijetlu i slične strukture nije moguće reformisati. Zato tražimo njihovu likvidaciju. Zahtevamo da Gradsko veće ukine policijsku upravu, a gradonačelnik da joj oduzme sredstva. Ovo znači likvidaciju 100 odsto finansiranja, uključujući i penzije za policiju Sijetala. Zahtevamo i zabranu Federal Migration Service i reviziju slučajeva svih pripadnika rasnih manjina koji trenutno izdržavaju zatvorske kazne za nasilna krivična dela. Reviziju treba prepustiti porotnicima regrutovaniim iz zajednica rasnih manjina.”

Uspeh ove komune u Sijetlu je već očigledan.

The Wall Street Journal je objavio da je Gradsko veće pristalo da direktno uloži najmanje 100 miliona dolara u manjinske zajednice i da stvoriti neku vrstu „crne komisije“ za pregovore sa demonstrantima.

Nije jasno ko je glavni u „Autonomnoj zoni“, ali se kao jedan od vođa ovog „ostrva rasne i socijalne pravde“ u SAD pominje „reper i politički aktivista“ Raz.

Za njega se tvrdi da je oko sebe okupio naoružane prijatelje i poznanike, da preko njih učvršćuje vlastiti autoritet i uspostavlja red, čak i da lično patrolira teritorijom „komune“ sa pištoljem u rukama.

Trenutna situacija je katastrofa za autoritet federalnih vlasti i Donalda Trampa.

Mnogim Amerikancima, koji sa sigurne distance posmatraju šta se dešava u Sijetlu, nije jasno zašto je u tom gradu nemoguće uspostaviti red snagama federalnih struktura sile.

Možda je republikancima za izbornu kampanju potrebno da biračima nude izbor: ili Tramp (sa svim njegovim nedostacima), ili Sijetl.

Međutim, ovo je prilično rizična taktika…

„Zonaši“ već imaju svoju oružanu silu i policiju.

(Fakti.org)

Check Also

Da li je era podmornica završena?

Tradicionalne podmornice nisu mnogo stare, piše The National Interest. Kako tehnologija napreduje, preti im ista …